Математик от Добрич води успешния български отбор на олимпиада в Хонконг

20:15, 16 юли 16 25 1259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проф. Петър Бойваленков, заедно с доц. Емил Колев и Александър Макелов, са ръководители на българския отбор, който завърна с шест медала от Международната олимпиада по математика в Хонконг.

Учениците са от Столичната математическа гимназия, както и от ПМГ в Бургас.

В олимпиадата са участвали ученици от 117 държави. Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния, като страната ни е участник във всички нейни издания. До 2016 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 265 медала: 53 златни, 107 сребърни, 105 бронзови медала и 10 почетни грамоти.

Петър Бойваленков е от Добрич. Възпитаник на Природо-математическа гимназия „Иван Вазов”. Класиран VІІІ-ми на Националната  олимпиада по математика /НОМ/ през 1982г. и приет без класиране за студент във ФМИ в СУ „Кл.Охридски“.

Понастоящем работи в Института по математика и информатика на БАН, където е професор, специалност Алгебра и теория на числата. Споделя, че с олимпиади се занимава още от ученическа възраст, когато е бил редовен участник. От другата страна на барикадата е от средата на 90-те години. Тогава изнасял от време навреме лекции, предлагал задачи за състезания. През 2004 година, като заместник-ръководител на отбора за Балканиадата, по-нататък като ръководител на този отбор, заместник-ръководител на националния отбор на международната олимпиада, а сега вече и като ръководител на националния отбор на международната олимпиада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама