Металотърсачите да са с разрешителен режим искат музейните работници от Добрич

16:19, 26 юли 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Металотърсачите да се продават с разрешителен режим е едно от предложенията, които екипът на регионалния исторически музей в Добрич прави във връзка с подготвяните промени в Закона за културното наследство. Те ще бъдат изпратени до Комисията по култура в Народното събрание, съобщи директорът на музея Костадин Костадинов пред журналисти.

По думите му, макар това да е специализирана техника, сега всеки може да си я купи. Според неофициални данни, около 400 хиляди са иманярите у нас.

Това е зараза, епидемия и не се лекува с палеативни мерки, заяви Костадинов. Затова екипът на музея предлага да се въведе разрешителен режим. Идеята им е право да притежават металотърсачи да имат музеи, държавни, общински и полицейски структури.

Музейните специалисти от Добрич искат чрез закона да се създаде централизиран регистър на лицата, регистрирали колекции. У нас има много частни колекции, но те не фигурират в регистър, посочи Костадинов. Той подчерта, че всичко, което притежават музеите, е собственост на държавата и за тях има регистър, а за частните колекции - няма.

От РИМ Добрич заявиха също, че са категорично против отпадането на НИНКН като структура. Друго предложение, което те правят, е при намиране на археологическа културна ценност, лицето да бъде длъжно да уведоми незабавно държавната или местната власт, както и най-близкия държавен, регионален или общински музей.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама