Закриват СОУ „Дора Габе“ в Добрич реши Общинският съвет

20:27, 26 юли 16 25 1250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
СОУ „Дора Габе“ да се слее със СОУ „Любен Каравелов“, с което реално ще бъде закрито, реши на заседанието си днес Общинският съвет в Добрич. Предложението за това ще бъде изпратено до министъра на образованието и науката. Предвижда се двете средни училища да се преобразуват от 1 септември 2016 година. Сградата на закритото СОУ „Дора Габе“ ще се използва за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности, гласи още решението на общинските съветници.

То бе прието с  32 гласа „за“, 1 „против“ и трима „въздържал се“.

Заместник-кметът д-р Емилия Баева посочи, че има тенденция броят на учениците в общинските училища в Добрич през последните  години ежегодно да намалява. Анализът за последните 18 години показва намаляване броя на учениците с 47,2 процента.



Създаденият през последните 10-15 години дисбаланс води след себе си редица неблагоприятни последици, по-важните от които са невъзможност на училищата с малък брой ученици да осигурят финансовата издръжка на базата на единните разходни стандарти за издръжка на един ученик, както и обучение в т.н. „маломерни паралелки“. През последните години броят на учениците в СОУ „Дора Габе” постоянно намалява, като за последните 15 години намалението е 498 ученици.

На въпрос, защо едва сега се взема решение за закриване на училището, което пречи Общината да получи 225 хиляди лева от МОН за оптимизиране на училищната мрежа, д-р Баева обясни, че директорът на СОУ „Дора Габе“ Атанас Недялков едва на 4 юли е внесъл искане за дофинансиране, тъй като броят на учениците от 142 в началото на последната учебна годна, е спаднал под 100.  Кметът Йордан Йорданов уточни, че 65 хиляди лева дофинансиране е нужно само на първите четири месеца от новата учебна година. Решението е тежко, но фактите изискват да се съобразим, подчерта той.

председателят на ПК ”Наука и образование” Камелия Койчева припомни анализа на раждаемостта в града, която показва, че за новата учебна година в Добрич ще има две паралелки първокласници по-малко. За първи път първолаците ще са под 800. „Нека бъдем достатъчно отговорни и да знаем че това решение няма да е последно“, подчерта тя.

На среща утре с директорите на училища д-р Баева ще поиска съдействие за осигуряване на заетост на персонала на СОУ „Дора Габе“, който е общо 26 души, от които 20 педагогически.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама