Протестиращи заради липса на вода с ултиматум към ръководството на "ВиК" - Добрич

10:11, 28 юли 16 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки жители на селата от община Добричка Паскалево, Росеново, Царевец и Божурово се събраха тази сутрин пред сградата на водоснабдителното дружество „ВиК“, за да протестират срещу постоянната липса на вода. Те скандираха „Искаме вода“ и „Оставка“. Имаха плакати с надпис „Не сме съгласни да плащаме въздух, вместо вода! В кой век живеем?“ и „В Царевец живеят човеци, а не животни. Нуждаем се от вода!“

Кметът на село Царевец Маргарита Стоянова алармира, че в селото безводието е продължило 11 дни. Стана ясно, че около десет са селата, които са засегнати от този проблем и редовно няма налягане на водата.



"Водният тормоз засяга една трета от хората в селото”, заяви кметът на село Паскалево Живко Желев. Подчерта, че проблемът е особено сериозен през лятото, когато е жега, хората се прибират от жътва и нямат вода да се измият. "Положението е повече от непоносимо", категоричен е той.

Според Желев, проблемът е възникнал, след като миналата есен водното дружество е спряло сондажа в с. Росеново и е започнало снабдяването на тези села от помпената станция в  с. Оброчище. Хората недоумяват как може да е по-евтино да се достави вода от отдалеченото с. Оброчище, отколкото от близкото село Росеново.

„11 дни сме без вода. Имаме малки деца. Как е възможно това. Два месеца преди това един ден имаме, пет дни нямаме. В четвъртък като я спрат, в понеделник може да я пуснат. На какво прилича това? В кой век се връщаме.? Да не сме в първобитно общинния строй, за да се къпем с канчетата и старите корита?“, пита кметът на с. Царевец Маргарита Стоянова.

Потърпевшите от водния режим искаха да знаят докога ще продължава тази ситуация. Искаме управителят да каже кога ще реши проблема и ще пусне водата. Как да отидат хората на работа – мръсни, неизпрани. „Налага се да излизам в неплатен отпуск поради липса на вода, да освобождавам децата“, обясни директорът на детската градина в едно от селата.



„Искаме си водата, искаме да бъдем чисти, да бъдем на работа. Иначе инкасатор в с. Царевец няма да влезе“, предупредиха протестиращите. И заявиха, че ако им бъдат начислени служебни количества вода, ще се стигне до съд.

Чуха се и по-крайни мнения. „Не се търпи. Следващия път ще грабнем мотиките, сопите, лопатите и тук ще застанем“, заявиха протестиращи.



Според управителя на „ВиК“ иж. Петър Калчев, вина за ситуацията носи Община Добричка, която е собственик на водопроводната мрежа по селата, която не е рехабилитирана и е много амортизирана.  Той обясни, че на оперативка на дружеството вчера е наредил на началника на района да реши проблема в срок от 14 дни.Ако не се справи, ще бъдат освободени всички отговорни, заедно с главния инженер. „Ако до 13 дни не бъде възстановено нормалното водоподаване, аз ще мина да го възстановя, но това ще значи, че те са ми излишни и не ми вършат работа“, заяви инж. Калчев. Според него, има отклонения и течове от водопровода, който водоснабдява  въпросните села. „Защото това е един водопровод, макар да са много села – 15-16, като минем върху него няма как да не решим въпроса, а аз от една година се занимавам с това“, обясни водният шеф.



Той посочи, че вода идва от помпената станция в село Оброчище по трасе, от което се захранват над 15 села. Водоемът в Оброчище има капацитет да ги захрани. Досега проблем е имало с износените помпи там. Вече е доставена една нова, която работи от вчера. Това дава възможност поетапно да се ремонтират останалите три, след което ще може да се получава достатъчен  дебит.

Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков заяви, че е солидарен с исканията на протестиращите и ги подкрепя. „Жътвата мина в безводие. Добре, че не възникна голям пожар“, сподели той пред журналисти. По повод обвиненията на управителя на „ВиК“ кметът обясни, че през първия програмен период Общината не е имала право да кандидатства с проекти за рехабилитация на водопроводната мрежа. Сега вече има такава възможност, но само за водопроводите на територията на населените места.  Тази,извън тях, е собственост на „ВиК“, подчерта кметът. Каза, че е питал управителя на водното дружество защо няма вода, но отговор не е получил.  



Две искания поставиха пред управителя на „ВиК“ – Добрич, протестиращите жители на селата. Те настояват да възстановяване на сондажа в село Росеново и пускането му в експлоатация от април до септември ежегодно с цел нормално водоподаване към селата. Искат гарантиране на нормално налягане във всички точки на населените места. И заявяват, че при неизпълнение на горните искания, ще настояват в едномесечен срок да си подадат оставките управителя на водното дружество и отговорника за община Добричка.

Протестиращите подариха на ръководството на „ВиК“ корито и туба с кладенчова вода – новия бойлер на 21 век – 100 % икономия на ток, 80 % икономии на вода.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама