Боевете от Добричката епопея от 1916 г. пресъздава международен военен фестивал (снимки)

19:13, 27 авг 16 25 635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият по рода си международен военен фестивал, който пресъздава боевете от Добричката епопея от 1916 г., се провежда в Добрич. Той е част от събитията, посветени на 100-годишнината от Първата световна война.

Място на „военните действия” е бившето военно поделение, познато като „старите казарми”. Там реконструкторите са почистили терена, който е неизползваем от години, опънали са палатките на войските, сражавали се за освобождението на Добрич преди 100 години.

Във възстановката участват над 150 реконструктори от пет държави - Русия, Украйна, Латвия, Израел и България. В миналото пренасят посетителите и групи за автентичен фолклор. Фестивалът, посветен на Първата световна война, се провежда за първи път в България. Той се организира от Община град Добрич и военно исторически клуб „46-ти Пехотен Добрички полк“.



В първия му ден в множество ателиета и работилници, организирани в лагера, беше пресъздаден градският бит във военно време с вестникопродавачи, ваксаджии, майстори на пунги, милосърдни сестри и други. Възрастните, жените и децата са поети полската и домакинска работа, докато мъжете са на фронта. Войниците и командирите им обсъждат тактиката за отбраната на Добрич. Жени и деца орат нивите, прибират реколтата, помагат, с каквото могат, на войниците.

Децата имаха възможност да се научат да пълзят като войници, да хвърлят  макетни гранати, както и да получат начални умения по стрелба и бой с щик.

Зрителите можеха да разгледат униформи, снаряжение, оръжия и предмети от войнишкия бит на българската, руската и румънската армия през Първата световна война. Имаха възможност да видят на живо укрепена огнева позиция и полеви лазарет. Полевата кухня поднесе на войници и цивилни граждани грах с месо за обяд и веднага започна подготовката за вечеря - боб.

Конструкторите с охота разказваха за различните видове оръжия, които са били на въоръжение в армията - пушка Манлихера М95, завършвала с щик-нож. Утре фестивалът продължава с Военноисторическа реконструкция "Добричката епопея 1916 година". От 11 до 13 часа, отново на терена на „Старите казарми” ще бъдат пресъздадени събитията отпреди 100 години, когато части от Трета българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си помагат за освобождението на Южна Добруджа.

 „За Първи път в България нещата се представят в толкова реалистичен вид. Има изкопани 300 метра окопи, има разположени действителни заграждения от бодлива тел. Ще бъдат включени артилерия и четири картечните гнезда. Отделно над 120 пушки ще стрелят с халосни патрони, ще има цял кавалерийски взвод реконструктори с елитни коне", обясни Добрин Добрев от Военноисторическия клуб „46 пехотен добрички полк”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама