Първият паметник на ген. Иван Колев вече се издига в Добрич (снимки)

15:14, 05 сеп 16 25 3436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметникът на ген. Иван Колев вече се издига в градинката до концертна зала "Добрич". Днес той бе монтиран в присъствието на автора си Александър Хайтов и народния представител и председател на НФСБ Валери Симеонов.

За изливането на монумента са използвани 3,5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната. Постаментът на паметника е готов. Целият паметник, включително с постамента, е близо 6 метра.

Вторият етап предвижда поставянето на 20 плочи в полукръг, зад скулптурата, на които ще бъдат изписани имената на 1053 войници, офицери, загинали в Добруджанската война. Ще бъдат изписани имената им и населените им места, за да могат наследниците им да знаят, че там са загинали техните праотци.

На плоча на монумента са изписани думите на ген. Колев: ”Кавалеристи, Бог ми е свидетел,че съм признателен на Русия за дето ни освободи, но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг който пречи за обединението на България”. В задната част на постамента е вградена пръст от градината в родния дом на ген. Колев в с. Бановка, Бесарабия.

Това е първият паметник на Освободителя на Добруджа, макар това да е третата инициатива за издигането му за близо сто години.



Историята на монумента е почти столетна. Още през септември 1917 г. се създава фонд за „волни пoжертвования“ за издигане на паметник на генерала в София. Изработени са редица проекти за паметника от известни склуптори, сред които Андрей Николов (изработил релефен портрет на генерала, днес съхраняван в Националната художествена галерия), Кирил Тодоров (изработил проекти за бюст и паметник, представящ ген. Колев на кон) и италианеца Арналдо Цоки, автор на паметника на Цар Освободител пред сградата на Народното събрание. През 1942 г. събраните средства достигат 1 842 000 лв. Наложените през Втората световна война ограничения за ползване на бронза обаче отлагат издигането на паметника.



След връщането на Южна Добруджа към България в Добрич се възстановяват структурите на запасното воинство. То подкрепя инициатора за възраждане идеята за издигане паметник на героя от Първата световна война - полк. Петър Добрев. Решено е монументът да се издигне не в София, а в Добрич - център на Южна Добруджа. Така с подкрепата на Община град Добрич се създава Фонд "Построяване на паметник на ген. Иван Колев". Дейни участници по набиране на средства са ген. Тодор Кантарджиев, добричките 8-и конен полк и 46-и пехотен полк, гимназия "Цар Борис III" и прогимназия "Райко Цончев". Организират се театрални представления и вечерники с благотворителна цел, много граждани даряват пари, получени като подарък за рождени и имени дни. Селските кметове от общината също организират дарителска дейност. Налице са стотици частни дарители. Така заедно със събраните до 1942 г. средства Фондът разполага с 2 191 000 лв. в края на 1943 г.



Политическият преврат от 9 септември1944 г. променя обществено-политическата система. Новата власт заклеймява името на ген. Иван Колев поради победните боеве, които е водил в Добруджа срещу руската армия. Със Заповед № 4098/1.XII.1944 г. на Антон Югов Съюзът на запасните офицери е закрит, защото според новата власт той представлява "фашизирана структура". Събраните средства за паметника на ген. Колев са иззети от държавата.

През 2007 г. се създава сдружение за изграждане паметник на ген. Иван Колев в Добрич, понастоящем то се председателства от акад. Георги Марков През 2010 г. е завършен макетът на паметника. От възраждането на тази стара инициатива до януари 2011 г. са събрани 33 056 лв., от необходими около 600 000 лв.



Неотдавна бе решено да бъде реализиран проектът на скулптора Александър Хайтов, а Валери Симеонов се ангажира с осигуряването на значителна част от средствата. Според неокончателна информация, паметникът струва около 160 000 лева.

Монументът ще бъде открит на 7 септември, когато се навършват 100  години от Освобождението на Добрич по време на Първата световна война в рамките на боевете, известни  като Добричката епопея.



Досега ген. Колев имаше само барелефи и бюст-паметници. Такива има в добруджанските села  Генерал Колево и Карапелит.

Извън пределите на България, през 2010 година е открит бюст-паметник на генерал Иван Колев в центъра на родното му село Бановка в Бесарабия, Украйна. Инициативата е на Тодор Нинов  и на други дарители и бизнесмени от Добрич. Бронзовият бюст е дарен от скулптора Димитър Янков. Монтиран е е върху постамент от червен гранит. Общата височина на паметника е 2,2 м.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама