Георги Първанов: Провалът на преговорите за общ ляв кандидат за президент е не грешка, а престъпление

14:57, 20 сеп 16 / Политика 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не грешка, а престъпление  е провалът на преговорите за единен ляв кандидат за държавен глава, заяви пред журналисти в Добрич председателят на ПП АБВ и президент на България в периода 2002-2012 Георги Първанов. По думите му, „това е престъпление към очакванията на голяма част от избирателите, които имат леви убеждения, и спрямо нацията като цяло, защото я лишаваме от възможността да има един по-голям, по сериозен избор”.

Лидерът на АБВ обясни, че преговорите за единен ляв кандидат са вървели съвсем нормално. „Ние се бяхме договорили в един момент, бяхме си разменили проекти за споразумения. Бяхме взели решения на своите ръководни органи. Преди това БСП проведе допитване и екипът на г-жа Нинова изневери на своите избиратели, които искаха голяма коалиция”, подчерта Първанов. Той сподели недоумението си ащо на Позитано се занимават непрекъснато с АБВ. „Посоката на стратегическия удар е грешно избрана от Позитано. Отново тази посока е срещу АБВ. Не сме ви ние врагът”, заяви Георги Първанов като използва популярната напоследък военна лексика.

„За нас е важно моделът „Плевнелиев” да бъде разбит. Няма да е Плевнелиев, но, ако е някой друг посочен, назначен от премиера, от Изпълнителната комисия на ГЕРБ,  разликата каква е? Ще сменим името, но политиката, стратегията, ще са същите. С Ивайло Калфин нещата ще стоят по друг начин. Той е държавник, откъдето и да го погледнеш. Освен това, е почтен човек”, подчерта Георги Първанов.

Той подчерта, че „Ивайло Калфин е най-добрия, най-силният възможен президент от всички кандидати, които досега са обявени и онези, които потенциално се очаква да бъдат обявени. Той се вписва най-ярко в представата за солиден, за активен, ангажиран и, сигурен съм, успешен държавен глава, защото това е основният критерий.” Определи го като „дялан камък – където и да го поставиш, върши силна работа, не се страхува да поеме непопулярни ангажименти в обществото, ако това го изисква времето”.

Според Георги Първанов, важно е да имат дебат по политиките, за да разберат хората кой колко струва и кой става за държавен глава или не.  По повод изказванията на кандидат за президент, когото не визира, той заяви, че лидерството е въпрос на признание, не на самооценка, защото последното издава лек комплекс.

По повод кандидата за вицепрезидент на АБВ, Първанов коментира, че е въпрос на дни той да бъде обявен. Предложението трябва да бъде направено от Ивайло Калфин. „Ние ще предложим достоен човек, който да оформи силна двойка, заедно с г-н Калфин”, каза още Георги Първанов.

Той е в града, заедно с доц. Христо Михайлов - член на Националния и Изпълнителния съвет на партията. В пресконференцията участваха лидерите на областната и на общинската организации в Добрич Милко Пенчев и Катя Маринова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама