Нужен е консенсусен вариант за АЕЦ Белене, заяви Георги Първанов

15:39, 20 сеп 16 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Политическите лидери могат да разработят консенсусен вариант по проекта за АЕЦ Белене, заяви пред журналисти в Добрич президентът на България в периода 2002-2012 година Георги Първанов.  

„Защо се стремим да купим реакторите и да ги държим, може би, на склад, да ги превърнем в купища старо желязо, а не заложим на нещо наистина реално и перспективно – строителството на АЕЦ Белене което означава незабавно да падне мораториума, наложен от Народното събрание и предложен от предишното правителство на Бойко Борисов”, пита Първанов.

И заяви, че е готов при покана от ГЕРБ, заедно с други лидери, без разлика опозиция или управляващи, да разработят консенсусен вариант и да си разпределят ролите. „Без да изземваме правата и задълженията на премиера и министрите, но всички ние можем да създаваме климат около решаването на този изключително важен въпрос”, смята Първанов.  Той постави оценка „две на релси“ на българската енергийна дипломация. Подчерта, че оценката не е само за сегашното правителство, а за шест  правителства.

По думите му става въпрос за стратегически решения за България. „Строителството на атомна централа ти дава стабилност, сигурност, в продължение на 50-60 години. Време е за държавници, не за политиканстване”, заяви още Георги Първанов.

Ситуацията с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, той коментира с думите: „Намирам тази кампания, която се развихри от времето на нейната номинация, дори и преди това, за недостойна, за вредна, не само от гледна точка на авторитета на Ирина Бокова. Това е кампания, която създава най-грозния образ на страната ни, на родната дипломация”. Георги Първанов допълни, че намира за обидно за нашата държава и нация това, че някой друг отвън може да ни казва какво да правим и кой да бъде нашият кандидат. „Малко повече достойнство трябва да излъчва нашата дипломация. Но, това е така – когато са ни слаби управляващите, всеки може да размахва пръст”, каза още той.

Като проява на лош вкус Георги Първанов определи изказването на руски телевизионен журналист и бъдещ депутат от партията на Путин "Единна Русия" „България ще я купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме” . ”Аз съм категорично негативно настроен, независимо от къде идва такова изказване. Все пак, като президент два мандата, аз гледам официалната политика и официалната руска политика е отворена към България”, каза той и допълни, че  вместо да си разменяме остри реплики, някой трябва да седне на масата за преговори и да се говори. „Чакам колко години трябва да минат, за да може отново български държавник – президент или премиер да седне на една маса с руския си колега очи в очи, да си кажат тежките думи, да затворят страницата и да тръгнат напред”, каза още Първанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама