Откриха мемориал в памет на отвлечените в Румъния и Молдова добруджанци

16:05, 20 сеп 16 25 882 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обновената част на мемориала "Неовършаният харман" в памет на отвлечените добруджанци в Румъния и Молдова по време на Първата световна война 1916-18 година бе открита днес. Състоя се и възпоменателни церемонии в добруджанските села Житен и Кочмар.

В проявите участваха народният представител от Патриотичния фронт Валентин Николов, областният управител Детелина Николова и заместникът й Сали Феим, кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров.

На 15 август тази година се навършиха 100 години от отвличането на повече от 40 хиляди добруджанци (мъже, жени и деца) с неизвестна съдба, незавърнали се от Молдова, оставили осиротяла челяд, недовършена селскостопанска работа и всичките си земни дела. В румънските концентрационни лагери, повечето от тях намират смъртта си, а малцината завърнали се носят в сърцата и душите си незарастваща, кървава рана.



По идея на един от наследниците на отвлечените в Молдова жители на с. Житен, със средства на дарители и финансовата подкрепа на Община Ген. Тошево на 18 октомври 2007 г. беше направена първата копка а на 3 ноември 2009 г. Тържествено бе открита Мемориална градина „Неовършаният харман”. Днес бе открита обновената част от мемориала, който е място за поклонение ипреклонение към хилядите мъченици на Майка Дообруджа, станали жертва на историята и забравени от нея.

В обръщението си към жителите и гостите на село Житен, Детелина Николова припомни трагичното събитие от август 1916 г., когато невинни мъже, жени и деца от това добруджанско село са били отвлечени и не са се завърнали никога повече от Молдова. Тя изказа благодарност на хората от с. Житен, които са дали идеята за изграждане на мемориал в памет на загиналите, благодари на община Генерал Тошево за финансовата подкрепа, както и на Инициативния комитет, който още след откриването на Мемориалната градина „Неовършаният харман“ през 2009 г., поде кампания за разширяване на мемориала и не пожали сили, за да обедини усилията на много добруджанци, станали съпричастни в осъществяването на този родолюбив проект.

         Заместник областният управител Сали Феим поздрави жителите на село Кочмар от името на Областния управител и изрази почитта и преклонението пред паметта на героите от Първа конна дивизия с командир генерал Иван Колев, отвоювали една от най-големите победи на българското оръжие по време на Първата световна война в битката край село Кочмар на 3 септември 1916 г. Пред новооткритата паметна плоча той призова да помним безпримерния героизъм на храбрите български воини,  които са дали живота си, водени от родолюбиви подбуди в името на националния идеал и свободата на Добруджанския край.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама