Шествековен дъб от с. Балканци е на финала на конкурса „Дърво с корен 2016”

08:06, 23 сеп 16 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сред десетте финалисти в конкурса „Дърво с корен 2016” е и 600-годишен дъб от генералтошевското село Балканци.

Гласуването е отворено от 15 септември до 14 октомври, включително. Може да гласувате веднъж от една електронна поща за победител в  „Дърво с корен 2016”. На електронната ви поща ще бъде изпратена връзка за потвърждение на вашия вот, която е необходимо да последвате, за да бъде отчетен гласът ви. След края на гласуването всички гласове ще бъдат разгледани повторно и при съмнение за манипулация, могат да бъдат изпратени писма за потвърждение до подателите им. При липса на такова, съмнителните гласове ще бъдат анулирани.

Победители в „Дърво с корен 2016” ще бъдат обявени и наградени на 25 октомври 2016 г. на тържествена церемония в сградата на представителството на Европейската комисия в София.

6-вековният дъб в село Балканци е уникална природна забележителност. Номинацията е на Данаил Антонов и Красимир Костадинов от Генерал Тошево.

Огромният дъб разпростира величествената си корона почти в центъра на селото. Един от жителите на селото твърди, че около 1952 г. идвали специалисти. В дъба била вкарана сонда и по кръговете се разбрало, че тогава той е на 530 г. Следователно сега е приблизително над 600-годишен.

Тук в „Житницата на България”, не е много характерно да се виждат вековни дървета. Според разказите на местните жители, тук е имало и друг дъб, много по-голям от този, но постепенно изсъхнал. Дърветата явно са отпреди възникването на селището, споделят стари жители на Балканци, и разказват интересни спомени. „Тук някога е било гора – казва Михаил Гинев (най-старият жител на селото на 90 г.) – хората й казваха навремето „Чауш кола”. От името на тази гора и местност вековният дъб е наричан още Чауша (чауш – м.истор., въоръжен турски сержант), явяващ се пазач, пазител и покровител на десетки поколения жители на селото.

Според местна легенда, в края на XIX в., в близост до дъба се разпростирали кошарите и сеновалите на овцевъдите на селото. При една невероятна есенна буря върху дъба пада гръмотевица. Треските от ствола му били отхвръкнали на петнадесет метра, но на дървото му нямало нищо. Чауша поел удара на гръмотевицата, отклонил я от намиращия се в близост сеновал на овчарите, с която саможертва спасил от глад както пастирите, така и цялото население на селото.

Наред с историческите факти, които обуславят възникването на село Юлусчолар, сегашното с. Балканци, историята на селото и вековния дъб може да продължи с едно изключително съвпадение и факт. Този повод ни дава пътната артерия, която минава през Юлусчолар, свързваща централната част на Южна Добруджа с Балчик и Батовската долина. Това бил главният път, по който хората по онова време са ходили на скеля (тържище) в Балчик и на тепавица в с.Батово.

Всеки, който желае да даде гласа си, може да го направи тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама