Добрич чества 76 г. от възвръщането на Южна Добруджа към България

08:01, 25 сеп 16 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на Добрич отбелязват днес празника на града и 76 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на Майка България. След 27 години на чуждо владичество Добруджа отново става българска. На 25 септември 1940 г. градът посреща българските освободителни войски, начело с генерал-лейтенант Георги Попов, който става и първия генерален управител на новоосвободените земи.

Денят на Добрич се чества на 25 септември от 1990 година, когато с Указ на президента на Република България е възстановено старото име на града - Добрич. 

Празничните прояви в Добрич започват по традиция в 9 ч. с тържествен ритуал – заупокойна панихида във Военното гробище-музей, с участието на представителни части на Военноморските сили – Варна. С минута мълчание и полагане на венци и цветя ще бъде отдадена почит към загиналите в Добричката епопея от септември 1916 г. и към героите, посветили живота си на свободата на Добруджа. От 9 ч. до 10 ч. ще бъдат поднесени цветя пред паметни плочи, паметници и мемориални комплекси, свързани с историята на България и на добруджанския край.

На тържествено заседание на Общинския съвет от 10,30 часа със званието Почетен гражданин на Добрич ще бъде удостоен фолклористът Александър Александров. От 11.30 ч. в Художествената галерия ще бъде открита ретроспективна изложба на Янко Атанасов (1926-1999). В 12 ч. на площад „Свобода“ ще започне празничен концерт „Жарава“ на Представителен духов оркестър на Военноморски сили на Република България с диригент кап. III ранг М. Трифонов.

В следобедните часове в градския парк „Свети Георги” ще се състоят няколко концерта. В концерта със стари градски шлагери  и патриотични песни „В прегръдка те събрах” ще участват състав „Да останем млади” при Сдружение ХобиСклуб, хор  „Лира” при Дом за стари хора, състав „Добрич” при Народно читалище  „Йордан Йовков  - 1870”. Празничен концерт ще изнесе Духов оркестър – Добрич. Концерт „Милонга/мюзет“ ще е с участието на Дончо Дончев – акордеон и Чавдар Гочев – Чарли – китара.

Със специалното участие на Поли Генова, Ани Сарандева и група „Тангра” ще бъде празничният концерт за Деня на Добрич - 25 септември. Той е с начален час 19 на площад „Свобода”.

В празничния поп–рок концерт „Здравей, Добрич“ ще участват още Арт център „Палитра”, студио за поп-рок певци „Сарандев”, възпитаници  на СУ „Св. Климент Охридски”, Хип-хоп формация „NNS CREW”, Балетна формация „My Dance“. Водеща на концерта ще бъде Илина Рогашка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама