Александър Александров бе удостоен със званието Почетен гражданин на Добрич

14:45, 25 сеп 16 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хореографът Александър Александров бе удостоен със званието Почетен гражданин на Добрич навръх рождения си ден. Отличителните символи – художествена пластика, диплом и плакет с герба на Добрич, му бяха връчени по време на тържествената сесия по повод Празника на града и 76-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България.



Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев обяви решението, с което званието се присъжда на Александър Александров. Мотивите за това са неговият изключителен принос за съхранението и развитието  на добруджанския фолклор и неговото популяризиране, както в страната, така и в чужбина, както и неговата 70-годишнина.



„Имам двоен повод за празник. На тази дата преди 70 години съм роден и на тази дата съм удостоен. Силно и искрено развълнуван ви казвам, че всякакви думи, които ще изрека днес, ще прозвучат плахо, неуютно, слабо, за да изразя своята благодарност към всички, за това, че бях почетен, признат и удостоен със званието Почетен гражданин на Добрич”, сподели Александър Александров. Той поднесе като своя подарък към присъстващите  - изпълнение на написаната от него песен по стихове на Генчо Златев, посветена на Добрич. Тя бе изпълнена от оркестър „Приятели” с ръководител Георги Радев. 



От името на почетните граждани на Добрич той бе поздравен от актрисата Ема Георгиева.



„Днес Крайовският договор звучи с още по-силен глас. Защото разказва, че всяка малка страна може да влияе на световните решения. Доказва, че винаги има начин волята на Великите сили да бъде променена. Но и напомня, че промяната носи радост и болка, че е омесена от възторг и от скръб“, каза в празничното си слово кметът Йордан Йорданов.



„Вече 76 години северни и южни добруджанци имаме обща съдба. Пеем едни и същи песни, говорим еднаква родна реч, споделяме заедно радост и беди и свободно развяваме нашия трибагреник. И когато днес вековни граници отново се прекрояват, когато ново преселение залива света и цели общества са заплашени от претопяване, Добруджа може да напомни за трънливия път към свободата. Път, застлан от храброст, венци и неволи. Но обединил един род – българският. Честит празник, добруджанци!“, заключи още той.



„Чест и гордост е да съм заедно с Вас и да Ви кажа честит празник. С инвестициите, които реализираме тук, искаме Добрич да се превърне в красив проспериращ град, защото Добруджа е съкровищницата на България”, каза в приветствието си министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която бе гост на тържествената сесия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама