Първото от години намаление на цената на водата предвижда за 2017 г. „ВиК Добрич“

16:10, 26 сеп 16 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Догодина, при успешно изпълнение на бизнесплана на дружеството, се предвижда за пръв път от много години да има понижение на цената на водата, съобщи изпълнителният директор на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ инж. Петър Калчев.

Той си е поставил за цел също Добрич да е първият град у нас, който ще е на 100% зониран.

Освен откритата днес хидрофорна станция „Балик“, вече е възстановена и пусната в експлоатация изоставена хидрофорна  станция на блоковете до гарата т.нар. Албени. В кварталите „Изгрев“, „Дружба“, Рилските блокове, са пуснати хидрофорни помпени станции, които са  модернизирани. Дружеството е депозирало проект, който е внесен за разрешително за строеж в Община Добрич за изграждане на чисто нова помпена станция в квартал „Христо Ботев“.  Има монтирани хидрофори на високия блок срещу полицията и на ДАИ.

„Това е практика, която трябва да разпространим с цел да управляваме налягането в останалата част от мрежата и по този начин да намалим загубите на вода и броя на авариите. На високите етажи, тъй като ще е ниско налягането в мрежата, допълнително го увеличаваме, за да не се усеща от потребителите и да имат комфорт“, обясни Петър Калчев.

Той допълни, че има изградени зони в много градове, които работят от много години. Неговата амбиция обаче е Добрич да бъде първият град, който да е на 100 % зониран. До момента има изградени 12 зони, довършват се 4. Общият им брой ще е 22, като ще има и 6-7 поздони.

„Целта е управление на водните потоци и следене на водните количества и налягането в определен район. Така, ако някъде има повреда, това ще засяга колкото може по-малко жители. В същото време ние следим водните количества за всяко денонощие. С амбицията това да стане автоматично на всеки 20 секунди на сървър във „ВиК“ да се получава информация диаграма, която да ни показва, ако възникне някъде проблем или авария да го разбираме веднага, за да се извършва действително управление на налягането и водните количества“, обясни инж. Калчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама