Близо 230 хиляди лева неизплатени заплати и осигуровки има в област Добрич

19:37, 28 сеп 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неизплатените трудови възнаграждения в област Добрич възлизат на 226 756 лева, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Добрич Маргарита Антонова. Те са основно в сферата на охранителната дейност, производството на дограма, обработката на метали и други.

По данни от проверките през 2016 г. и до момента са установени 13 работодатели в област Добрич, които са забавили изплащането на трудовото възнаграждение на своите работници и служители. Установените от инспекцията изплатени трудови възнаграждения за същия период са в 5 предприятия, като общата сума е 23 915 лева.

В случаите, когато сигналите за неизплатени възнаграждения са подадени след приключване на трудовото правоотношение, възможностите на Инспекцията са само за налагане на санкции. Работниците и служителите трябва да търсят дължимите им суми по съдебен път. В такива случаи трудовите инспектори съветват да се получи официален документ от работодателя за дължимите възнаграждения, който той е длъжен да издаде в 14-дневен срок след поискването му. С него ощетените могат да заведат дела в съда, които се гледат по съкратена процедура, обясни Антонова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама