Близо 1700 руснаци са купили имоти в област Добрич

07:57, 04 окт 16 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
73 614 руски граждани и 30 фирми със собственици руснаци са купили имоти в България от 2006-та до 2016 г., според справка на Агенцията за вписвания направена за "Дневник".

Най-много руска собственост има в област Бургас, която е предпочетена от 58 240 руски граждани. Следва Варна където собственост имат 9 628 граждани на Русия, и Добрич – 1692. Фирмите с имоти в Бургас са 25, във Варна – 2, толкова са в София и една - в Благоевград.

Купуването на собственост за сума под 300 хил. евро не дава право на жителите на Руската федерация да кандидатстват за право на постоянно пребиване, но получават първоначално едногодишна виза, а след това и тригодишна виза. Те им дават право да пребиват в страната по 90 дни на полугодие. Визите се дават и за съпрузи/съпруги и преки наследници до 21 години.

Голяма част от имотите в България се купуват от руски пенсионери, в голямата си част "млади пенсионери" от армията или силите за сигурност, според наблюдения на местните хора от Южното Черноморие. Ако те имат на сметка в българска банка равностойността на 12 български минимални пенсии и жилище, дори и наето, могат да получат статут на постоянно пребиваващ и след това и гражданство.

Семействата на поне шест високопоставени партийни функционери от управляващата партия на президента на Русия Владимир Путин имат фирми и недвижима собственост в България, показа разследване на "Дневник". Сред тях са синът на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак - Алексей, и на председателя на правната комисия в руската Дума Владимир Плигин – Александър. В техния случай купуването е станало със сложна схема на сменяне на собствеността на фирми.

Министерски съвет предложи промяната в Закона за чужденците според която прагът на инвестицията, необходима за получаване на разрешение за продължително пребиваване в Република България се намалява от 600 хил. лв на 100 хил. лв. Поправката бе приета на първо четене.

Народните представители Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) внесоха парламентарен въпрос към премиера Бойко Борисов във връзка с изказването на руския депутат от управляващото мнозинство Пьотр Толстой, че просто ще купят цяла България, след като вече купиха половината от крайбрежието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама