Не се очаква промяна на цената на хляба

06:36, 10 окт 16 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цената на хляба ще се задържи. Тя няма да се повишава, нито пък ще намалее, въпреки по-евтиното брашно. Това коментира пред Topnovini.bg изпълнителнияj директор на „Добруджански хляб” АД, Енчо Малев.

По думите му, стопанската година е изключително добра, както по отношение на реколтата, така и по отношение на качеството, в сравнение с предходните години. В България има доста сериозни количества хлебна пшеница, каквато е ситуацията  и в световен мащаб. В момента няма износ и цената се задържа, дори пада.

Тон пшеница се търгува по 270-280 лева, което в сравнение с миналата година е с 10-15 лева повече.

 „Цената на хляба ще се задържи по няколко причини. На много места тя е паднала, благодарение на конкуренцията. От друга страна, нашите цени към магазините са все такива или са паднали, но ние не можем да гарантираме цените в магазините. Освен това, всяка една верига има собствен бранд”, каза още Малев.

Той посочи, че на пазара има палитра от разновидности хляб с много ниски до много високи цени, в зависимост от качеството. Според него, не е задължително щом падне цената на пшеницата, да се понижи и цената на хляба. Освен това, относителния дял на пшеницата в себестойността на хляба не е толкова голям, колкото преди, защото има други разходи – опаковки, подобрители, други разходи, каза Енчо Малев.

Той очаква цената на пшеницата да започне да поскъпва след нова година, както и цената на брашното.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама