600 милиона лева активи управлява „Албена” АД след вливането

20:35, 11 окт 16 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След вливането на „Албена инвест холдинг” „Албена” АД вече ще управлява 600 милиона лева активи, съобщиха от ръководството на компанията. Холдингът се влива с 14-те си дружества в мебелното производство, транспорта, недвижимите имоти и др.

Изпълнителният директор Красимир Станев каза, че не знае дали след вливането „Албена” става едно от петте най-големи дружества у нас. За нас по-важното е да сме най-добрите, коментира той.

Целта на вливането, по думите на Станев, е по-бързо вземане на решения с по-малко разходи, много по-оперативно – до това ще доведе вливането на „Албена инвест холдинг” в „Албена” АД. „Важно е, че ще се концентрират на едно място всички финансови средства, които са необходими в периода, в който влизаме ние – на едно много активно инвестиране в материалната база на туризма - курортен комплекс „Албена”, „Бялата лагуна” и ВС „Приморско”, обясни той.

Досега нещата са били разпределени в две големи холдингови дружества – „Албена” и „Албена инвест холдинг”. Свободните средства са били в АИХ, а то самото не е било в състояние да осъществява активна инвестиционна дейност, бидейки встрани от самата туристическа дейност. Докато „Албена” АД, което е имало и има нужда от много големи инвестиции през следващите няколко години за подобряване на базата, е трябвало да получава тези средства на кредит от АИХ.

На въпрос защо именно сега се пристъпва към тази мярка, той обясни, че е можело да се направим и преди няколко години, но тогава компанията е била в етап, в който са били ограничени изключително много инвестиционните проекти, предвид кризата, която започна в света през 2008 г. „ След миналата година, когато отчитаме, че конюнктурата е доста по-добра, особено в развитието на туризма в региона, и особено за България, ние започнахме една много амбициозна инвестиционна програма. Тя ще бъде през следващите 4-5 години факт всяка година. Това налага да направим това вливане, за да можем да разполагаме свободно и ефективно с всички свободни финансови средства”, коментира още Красимир Станев.  

 „Де факто при нас започва работа по преструктуриране, сериозна ревизия на всички активи, на изчистване на активи, които са абсолютно безнадеждни, на инвестиране другаде, където могат да се получи добра възвращаемост. Във всички случаи това явление, ние като ръководство на АИХ и на Албена е в полза на бъдещото развитие на  Албена. Нашата цел е фирмата да се развива успешно и да ес развива в интерес на клиентите ни, на нашите акционери и в интерес на цялото общество”, каза още Красимир Станев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама