Обсъждат инвестиционен фонд за нискотарифни авиолинии с туристи за област Добрич

08:20, 12 окт 16 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Създаването на инвестиционен фонд с участието и на туроператори и общини от област Добрич за привличане на нискотарифни авиолинии да кацат на летище Варна ще направи революция в Североизтока, коментира изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев.

Предложението е на кмета на община Варна Иван Портних, като се очаква то да бъде подкрепено от туроператори и от общините Балчик, Каварна, Шабла, Добрич, Аксаково. Такава практика вече има в Пловдив.

„Идеята е да се направи инвестиционен фонд, с който да осигурим кацания на Изи джет и на Райънеър на летище Варна т.е. да отворим летище Варна за нискотарифните авиокомпании, които де факто вече превозват по-голямата част от пътниците в Европа”, коментира Станев. По думите му, ако това стане и тези авиокомпании започнат да кацат във Варна от пролетта на 2017 ,  през следващата години ще има изключително добър туристическият бизнес за целия Североизточен регион.

Трябва да се събират средства, за да се плаща по 10-12 евро за всеки пристигнал турист на летище Варна чрез тези авиокомпании, за да се поемат техните рискове.

„Така те работят в цяла Европа, в цял свят. Общината ще плати 10-12 евро за един турист за неговото пристигане, но той ще остави много повече от 10-12 евро в тази община или в района.  Ние сме готови да поемем нашата част. Естествено, Албена не може да плаща целия този фонд. Но, другото трябва да се поеме от другите хотелиери, от общините. Те имат фондове за това, получават средства”, каза Станев. Той подчерта, че „това ще бъде малка революция за бизнеса в региона за 2017 г. И двете авиокомпании искат да започнат опериране на летище Варна, но искат гаранции, че този фонд ще бъде създаден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама