РЗИ: Обичайна за сезона е заболяемостта от грип в област Добрич

11:29, 19 окт 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регистрираната към момента заболяемост от остри респираторни заболявания  за Добрич е обичайна за сезона, съобщават от Регионалната здравна инспекция

За периода 3-9 октомври в наблюдаваните практики за първична медицинска помощ са регистрирани 63 заболели, което е заболяемост от 71,66 на десет хиляди, за периода 10-16 октомври заболелите са 82, а заболяемостта е 93,42 на 10 000 души. За първите два дни на седмицата са регистрирани 19 заболели, заболяемост 21,65 на 10 000.

Най-ефикасното средство за защита срещу грип е противогрипната ваксинация. Тя цели намаляване броя на болните с тежки форми на грип, както и на усложненията като отит, пневмония, менингит, които налагат антибиотично лечение, често пъти в болнично заведение. Най-голям риск от усложнения  има при възрастни над 65 години и лица от всички възрасти с известни заболявания (хронични заболявания на сърцето, белите дробове, черния дроб, заболявания на кръвта, диабет) или с отслабена имунна система.

В съответствие с препоръките на СЗО съвременните противогрипни ваксини са трикомпонентни и съдържат актуални за дадения сезон представители на вирусите тип А и тип В. Точният им състав се посочва от СЗО всяка година на базата на епидемиологични проучвания  и вирусологични изследвания. Не трябва да се използуват противогрипни ваксини, останали от предишната година. Препоръчва се ежегодна имунизация, поради това, че имунитетът е с продължителност около една година. Съставът на противогрипните ваксини за северното полукълбо за сезон 2016/ 2017 година, препоръчан от СЗО е: А /California/7/2009(H1N1); А /Hong Kong/4801/2014 (H3N2); В /Brisbane/60/2008. 

Имунизацията е препоръчителна всички, навършили 65 години, възрастни и деца над 6 месечна възраст с хронични заболявания (белодробни, диабет, сърдечно - съдови, бъбречни и др.), лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, общежития, военни поделения и др.), членове на семействата на рискови пациенти, лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им - медицински персонал, работещи в училища, служители в армия, полиция, транспортни работници и др., както и всеки, който желае да се предпази от грип и усложненията му.

В аптечната мрежа са налични два вида противогрипни ваксини: Инфлувак и Ваксигрип.

Общи профилактични мерки - подобряване отоплението на помещенията, намаляване запрашеността, осигуряване на редовно проветряване и текущо почистване в детските, учебните, социалните и лечебните заведения (включително текуща дезинфекция, където е необходимо).

Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии  могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности.   

Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа.

Избягване на контактите с видимо болни хора и при поява на симптоми своевременно да се потърси медицинска помощ, като се избягва самолечението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама