Световен ден за борба с остеопорозата и йоддефицитните заболявания

07:46, 20 окт 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световният ден за борба с остеопорозата и профилактика на йоддефицитните заболявания се отбелязва на 20 октомври, посочват от Световен ден за борба с остеопорозата и йоддефицитните заболявания Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Кампанията,  провеждана в  цял свят под егидата на Международната фондация по остеопороза цели популяризиране на ранната профилактика на заболяването, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-те, водейки до тежка инвалидизация, зависимост от грижите на другите  и дори смърт.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена “тихия крадец”.

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна възраст, когато се формира костната маса на организма:

Балансираният и пълноценен хранителен режим е изключително важен! Трябва да се приемат ежедневно мляко и млечни продукти, тъй като са богати на калций, който е необходим за здравината на костите. Да се повиши консумацията на риба, пресни плодове и зеленчуци, ядки, както и на храни, богати на фитоестрогени - соя, бобови растения и зърнени храни, които са особено подходящи  за жени в напреднала възраст; Да се повиши двигателната  активност – ходене, бягане, аеробика, танци и др. физически упражнения водят до заздравяване на костите. Всекидневната двигателна активност помага на костите много повече, отколкото един час активно спортуване 2 – 3 пъти седмично; Да се прекарва всеки ден поне 30 минути на слънце, тъй като слънчевите лъчи достигайки до кожата, подпомагат производството на витамин Д в организма, необходим за изграждането на костната тъкан; Ограничаване и намаляване до минимум на нездравословните навици и привички: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на кафе, захар, готварска сол, защото те ускоряват костната загуба от организма, особено когато приемът на калция с храната е недостатъчен.

На този ден се отбелязва й Световният ден за профилактика на йоддефицитните заболявания. Тези болести заболявания представляват глобален медико-социален проблем, който засяга над 1,5 милиарда души в целия свят. Йодният дефицит, наред с гладуването, се явява една от главните причини за непълноценното развитие на големи групи от населението. Ето защо, Световната здравна организация (СЗО) отделя изключително внимание на този проблем, като стимулира и подпомага въвеждането на широко мащабни програми за ликвидиране на йоддефицитни заболявания в световен мащаб.

България е част от Балканския йоддефицитен регион, тъй като голяма част от територията й е с намалено количество йод в почвата и водата. Йодният дефицит и причинените от него заболявания и нарушения могат да бъдат предотвратени чрез системна йодна профилактика. Универсално средство за масова йодна профилактика е йодираната готварска сол, която се използва от населението, в заведенията за  обществено хранене и обектите за производство на храни.

Ежедневната употреба на йодирана сол в количество не повече от 5 грама (1 чаена лъжичка) предотвратява йоддефицитните заболявания, посочват от РЗИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама