„Защо дискриминирате децата ни?”, питат родители от Добрич по повод стипендиите за роми

07:47, 21 окт 16 25 605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жалба до Комисията за защита от дискриминация подготвят родители от Добрич по повод информацията, че 600 ученици от ромски произход ще получат стипендии по проект за подкрепа на обучението.

Те я адресират също до Народното събрание, министерствата на образованието, на финансите, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, до Омбудсмана, Държавна агенция за закрила на детето.

В нея майките заявяват, че този проект е пряка дискриминация по отношение на българските ученици и е нарушение на чл.6 ал.2 от Конституцията на Република България, който казва, че „не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия…”.

„В случая се прави разграничение по етническа принадлежност. Не сме съгласни децата ни винаги да са ощетени, в името на интеграцията на малцинствата. Това са децата на България, това е бъдещето на България”, заявяват гневните родители. Те са за това да има такива проекти, но  да се даде шанс и равен старт на всички ученици да се преборят за тези стипендии. „Нека да се разпределят по успех, по класиране в учебни състезания, по извън класни занимания, но нека стартът да е равен. Не сме съгласни, защото парите на МОН са средства, платени от нашите данъци и акцизи”, заявяват те. И питат: „Докога да търпим да се дискриминират децата ни? Докога ще „отглеждаме“ и „носим на гърба си“ тези малцинства? Тези, които нямат и един ден трудов стаж, а всички социални облаги се насочват към тях. Тези, които се гаврят с портретите на историческите ни личности като Васил Левски и цар Симеон I. На когото му се учи, ще полага усилия и средства и ще учи, на когото не му се учи и личен автомобил да му се осигури до училище да го води – пак няма да учи”, се посочва в жалбата. Затова родителите настояват Комисията по дискриминация да образувате производство и да установи дали в случая има дискриминация по признак етнос, както и да се постанови преустановяване на нарушението до установяване на положение на равно третиране. Майките искат също Комисията да наложи предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки.

Преди две години една майка от Добрич написа писмо „Защо моето дете е по-маловажно от това на една циганка?”, което изпрати президента, премиера, министри и др. То бе провокирано от определянето на праг от 350 лева за получаване на детски надбавки. Тогава Ива Ничева написа: „Правителството дискриминира образованите и работещи хора в полза на необразованите, неработещите и паразитиращите. Искам да ми кажете защо моето дете да е по-долу стоящо от детето на една ромка.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама