Историкът Радослав Симеонов и „46-и пехотен Добрички полк“ са носителите на наградите „Добрич“

15:35, 21 окт 16 / Култура 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за присъждане на годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката, назначена със заповед на кмета Йордан Йорданов, определи тазгодишните им носители. Комисията присъжда колективна годишна награда за 2016 г. в областта на културата и науката „Добрич“ (диплом и 1500 лв. парична награда) на регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“ за организацията и активното участие във Военно-историческия фестивал „Добричката епопея 1916“ (26-28.08.2016 г.) по повод 100 години Добричка епопея и активно участие в изложбите на Регионален исторически музей – Добрич: „Оръжия и униформи от времето на Втората световна война (септември 2015 – февруари 2016 г.), „И сложиха главите си за отечеството“ – изложба, посветена на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война и осъществен открит урок с ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ – Добрич (март – май 2016 г.) на същата тема, изложбата „Оръжия и униформи от времето на Първата световна война“ (септември – декември 2016 г.), както и за организиране и активно участие в различни събития с международен, национален и регионален характер.



Индивидуалната награда за 2016 г. в областта на културата и науката „Добрич“ (диплом и парична награда 1000 лв.) се присъжда на Радослав Симеонов – за цялостния му принос в подготовката на събитията за отбелязване на 100 години от Добричката епопея, за изследването „Те загинаха за Добруджа“ и за албума „Добруджа във войните за национално обединение“, подготвени съвместно с Петър Бойчев – Директор на Исторически музей Тутракан, за мобилната изложба, посветена на освобождението на Добруджа през 1916 г., за активното участие в подготовката на юбилейния вестник „100 години от освобождението на Добруджа“, за актуализация на експозицията „Добричката епопея 1916 г.“ във Военно гробище музей Добрич.



Комисията за присъждане на годишни награди „Добрич“ в областта на културата и науката присъжда грамоти за цялостен принос по случай годишнини и юбилейни чествания на:

•             Божана Тонева – хормайстор на Хор „Добруджански звуци“ - за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 52 години трудов стаж и във връзка с 80-годишния й юбилей (10.10.1936 г.).

•             Маргарита Ангелова – хорист в Хор „Добруджански звуци“ - за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 50 години певчески стаж и във връзка със 75-годишния й юбилей (26.09.1941 г.).

•             Енчо Ангелов – хорист в Хор „Добруджански звуци“ - за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 53 години певчески стаж и във връзка с 80-годишния му юбилей (февруари 1936 г.).

•             Атанас Пеев – почетен гражданин на град Добрич, журналист, почетен краевед, родовед – за активната му работа като краевед и родовед и по повод 80-годишния му юбилей.

•             Димитричка Боева  - ръководител на Танцова школа при Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“ – за изключително успешната й дейност като ръководител на танцовата школа и по повод 60-годишния й юбилей.

•             Димитър Дуков – журналист, кореспондент, коментатор, анализатор – за изключителната му дейност в журналистиката и по повод 70-годишния му юбилей.

•             д-р Кремена Митева – гл. уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ – за изключителен принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство и по повод 50-годишния й юбилей.

•             Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич – за активността й в различни културно-образователни прояви в града и приносът й за индивидуалното творческо развитие на гражданите и стимулиране на творческият им потенциал и въображение.

Протоколът от решенията на комисията е утвърден от кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама