На калиграфия и креативно четене и писане ще учат децата в музея в Добрич

17:35, 21 окт 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалния исторически музей в Добрич стартира от 1 ноември – Денят на народните будители, нова образователна програма във Възрожденското училище. Тя бе представена на пресконференция днес.

Магдалена Трифонова, уредник в отдел „Литература“ в Дом-паметник „Йордан Йовков“, обясни, че със стартирането на учебната година започна първа фаза на програмата „Твоят час“ за повишаване мотивацията на учениците чрез участие в извънкласни дейности.

„Това, което ние като партньор предлагаме, е свързано със създаване на мотивираща среда, тук във Възрожденското училище и в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Учениците ще могат да се докоснат, както пряко до самите културни ценности, така и ще имат възможност да развият и да надградят  своите знания в областта на литературата, историята, етнографията, фолклора, езика, както и нова и най-нова история“, сподели тя.

Идеята е музеят по-целенасочено да партнира на училището, предлагайки точно т.нар. образователни експозиции. С тези занимания се цели да бъде провокиран интересът на децата и младежите към изучаване на етнографското наследство на Добруджа и съхраняване на българските традиции и обичаи. Учениците ще могат да се запознаят с елементите на народното облекло и с различните видове традиционни накити, характерни за периода XIX – XX век. Една от предлаганите дейности е „Креативно четене и писане“. Тя е насочени към формиране на креативни начини на мислене, които ще подпомогнат усвояването на съдържанието по български език и литература в училищната програма.

В „Училище по калиграфия“ децата ще научават за изкуството на красивото писане и художествената украса на старите ръкописи. В дейността „Паметта на светлите дати“ фокусът е върху личности, факти и събития от историята на Добруджа, свързани с епохата на Възраждането до наши дни. В „Следи от миналото“ децата ще се запознават с архитектурата и обществено-културния живот на възрожденския град. „Баба и внуче“ провокира интереса към изучаване на етнографското наследство на Добруджа и съхраняване на българските традиции и обичаи. В „Млад археолог“ учениците ще се запознаят с пътя на музейния експонат от неговото намиране до реставрирането и експонирането му. В „Избирам професия „Музеен специалист“ децата ще научат за работата на музейните служители – методи на датиране, как химията помага на реставратора и т.н. Друго интересно занимание е „Ретро картички“. Тази програма предвижда запознаване на учениците с миналото на град Добрич, такъв, какъвто може да бъде видян в старите пощенски картички, в старите фотоси с паметници на културата, емблематични сгради, градския парк, жилищните сгради. Новост е интерактивната площадка „Като на война“. Тази дейност запознава с историята откъм чисто военната й страна чрез въвличане на учениците в интерактивни дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама