Народната певица Иванка Димитрова отбеляза с концерт 70-годишен юбилей

08:18, 22 окт 16 / Култура 25 1483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
70-годишен юбилей и 30 години на сцената отбеляза с нпечатляващ концерт в залата на Младежкия център в Добрич народната певица Иванка Димитрова.

Тя е родена в село Тянево на 19 октомври 1946 г. в работливо и много музикално семейство. Дядо й свирил до 96 години с танцовия състав, където е танцувал краеведът Иван Жечев. Майка й е певица, а баща й свирил на гъдулка, а брат й Кольо Симеонов е участвал в много оркестри. Още от малка носи в сърцето и душата си песента. Завършва основното си образование в с. Житница, а по-късно и гимназия в Добрич. През 1995 г. започва да пее с оркестър Жътвари с ръководител Евтим Евтимов. Има издадени 4 аудио и 3 видеокасети и компактдиска. По-късно прави записи с оркестър „Извор” с ръководител Петър Гочев. Нейните песни звучат по местните радиа и по БНР. Работила е с оркестрите „Веселие”, „Емона”, „Добруджа”. През 1981 и 1986 г. печели златни медали на фестивала в Копривщица. Носител е на много отличия за призови места от фестивали, конкурси и надпявания.

През годините Иванка Димитрова сама издирва тези песни, сама ги подбира, изгражда собствен репертоар, не само за индивидуалните си изпълнения, но и за своята група „Зорница” към пенсионерски клуб „Европейски гласове”. Участват активно в културния живот на града и много национални прояви.

От 14 години тя е председател на пенсионерския клуб и ръководител на певческата група „Зорница”, а от 10 години е секретар на Областното ръководство на Съюза на пенсионерите. Неотдавана стана лауреат на международния фолклорен фестивал в Китен. След представянето си там тя бе поканена за участие в Гърция. Наградата й от Китен е безплатен запис в телевизия.

„Надарена с талант, всеотдайно сърце, Иванка Димитрова  е гордост не само за Добрич, но и за цяла Добруджа”, каза при представянето й актрисата и Почетен гражданин на Добрич Ема Георгиева.

Сред гостите в залата бе и Евтим Костадинов – председател на Комисията по досиетата, който е и кръстник на клуб „Европейски гласове”.

Концертът бе открит с изпълнение на ПФА „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Програмата за юбилея продължи с оркестър „Жътвари”, с който Иванка Димитрова изпълни китка народни песни,  както и с изпълнения на ръководената от нея певческата група „Зорница” и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама