С кремъчна пушка кметът даде старт на уникален турнир в Добрич (снимки)

15:43, 22 окт 16 25 891 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С кремъчна пушка кметът на Добрич Йордан Йорданов даде първия изстрел на третия турнир по стрелба с историческо долнозарядно оръжие, посветен на големия реконструктор и патриот Найден Николов – Войводата. Турнирът е единствен по рода си в България и се организира от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”.

Кметът поздрави възстановчиците и призна, че е стрелял само с късо оръжие и хваща пушка за пръв път.



В турнира участват над 50 възстановчици от цялата страна. Те бяха облечени като хайдути, четници от Априлското въстание, опълченци, фелдфебели, каубои от Дивия Запад. Председателят на „46-и Добрички полк”, д-р Добрин Добрев се появи в униформа на егерски стрелец от Наполеоновите войски.

Да са в облекла, съответстващи на епохата, в която е ползвано оръжието, с което стрелят е задължително изискване на турнира.



Всички оръжия са заводски реплики на оръжия с предно зареждане, с които се е стреляло от 14-и до 19-и век. Пушките и револверите са от личната колекция на участниците.

Състезателите можеха да упражнят точността си в пет дисциплини: стрелба с капсулна пушка; с капсулен пистолет; с кремъчна пушка; с кремъчен пистолет и стрелба с капсулен револвер. Всеки от тях имаше право да избере само до три от  тях, като за всяка дисциплина бяха разрешени по 5 изстрела.



Турнирът в Добрич е последното участие на възстановчиците за годината. Те използват зимните месеци за стягане на снаряжението.





 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама