За следващия сезон Албена ще „внесе” 30% от персонала си от Украйна

13:47, 24 окт 16 25 774 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През следващия туристически сезон 30-35 на сто от персонала на курорта Албена ще е от Украйна. Това каза за Topnovini.bg изпълнителният директор на най-голямата туристическа компания у нас Красимир Станев.

Той припомни, че това лято в курорта работиха 250 студенти от Украйна. За следващата година те вече не трябва да са студенти, а работещи.

„Подписали сме договор с фирмата, чрез която ще ги набираме. Сега започват посещения на нашите специалисти с фирмата-партньор в различни градове в Украйна. Ако дойдат и 800, и тях няма да върнем. Тази година отзивите са много положителни за студентите украинци.

Те бяха много интелигентни, много усмихнати, много приятни. Нашите управители на хотели и ресторанти искат да се върнат тези, които бяха това лято, както и да вземем допълнително персонал от Украйна. За съжаление, с български персонал не можем да осигурим заетост. Ако не бяха украинците, тази година няколко хотела в Албена нямаше да отворят”, сподели Станев.

Той подчерта, че за следващия сезон от Украйна ще се търсят работници, освен за Албена. Заявени са сто човека за бране на плодове, както и озеленители, готвачи сервитьори. Предоставили сме списък от 15 длъжности. „Законодателството ще ни позволи официално да ги назначим на работа. Те да получават наравно с българите заплата, осигуровки, социални привилегии, които ползват нашите работници”, посочи изпълнителният директор на Албена. Той припомни, че компанията тази година направи опити да привлече работна ръка и от Турция, но безуспешно, тъй като работещите в туризма там  са много скъпи.

За 2017 г. Албена ще има възможност да привлича работна ръка от цял свят. „Не зная дали няма да попаднем на интересни предложения от по-далечни държави – Индия, Непал. Отворени сме и търсим персонал отвсякъде”, каза Станев.

Той посочи, че това лято в курорта са работили двама чужденци. „И от двамата сме много доволни, въпреки че не се получи много голям ефект сред гостите, защото не им направихме достатъчно реклама. Но, догодина смятам да го направим. Единият е специалист по йога. Той е изключително ценен. Тази година имахме рехабилитатор китайка, която прави невероятни масажи по китайска пресура на изключително високо ниво. Искаме да запазим това и да го развиваме по-нататък, защото, за специалностите, за които не можем да намерим българи, особено в частта на балнеологията, рехабилитацията, екзотични кухни”, посочи Станев. Компанията ще търси и майстори готвачи от цял свят.

Тази година Албена увеличи фонд „Работна заплата” с около 20%. Дали ще има ново увеличение на заплатите през 2017 г.,  е рано да се каже. Възможно е то да е в рамките на 1 до 3-5 %.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама