Майките в Добрич излязоха на протест заради ромските стипендии (снимки)

19:59, 26 окт 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майки от Добрич започнаха от днес поредица от протести срещу дискриминацията на българските ученици. Те се събраха, въпреки дъжда, пред сградата на Общината, за да изразят своето несъгласие с идеята за предоставяне на стипендии от 30 евро на 700 ромски гимназисти.

Те споделиха, че нямат нищо против ромите да получават стипендии, но нека да са само от ромските фондове.

Нели Дойчева, майка на две деца, сподели, че няма нищо против тези пари, но 12 евро, което е 24 лева, се дават от Министерството на образованието и науката, а останалите - от ромски фондове. Парите в МОН са на всички данъкоплатци, подчерта тя. Вбесена е заради дискриминацията. Сподели, че със съпруга си и двете им деца се опитват да оцеляват с 340 лева майчинство и неговата заплата. „Тези стипендии се дават на тези, които са се определили като роми. И аз искам да съм ромка, защото 30 евро е стипендията за ромите, а за българчетата отличници е 35 лева“, допълни тя.

„Не може за успех 3,50 да вземаш 30 евро, а за 5,50 – 35 лева“, заяви Дарина Вълкова. Боряна Георгиева подчерта, че всички деца са равни, а предложението за ромските стипендии е дискриминация и нарушаване на Конституцията.

Протестите ще продължат десет дни. Вероятно е мястото им  да бъде променено, като ще бъдат позиционирани пред областна управа, тъй като областният управител е представител на държавата.

Майките споделиха, че имат много голяма подкрепа от цялата държава, което приятно ги е изненадало. Надяваме се цялата държава да се вдигне, сподели Антоанета Иванова.





Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама