Вълнуващ урок на Галина Дурмушлийска пред ученици от СУ "Св. Кл. Охридски"

19:32, 28 окт 16 25 608 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Незабравим открит урок изнесе пред ученици от музикалните паралелки на СУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич народната певица Галина Дурмушлийска. Тя вдигна за възпитаниците на училището по изкуствата завесата на певческото майсторство, превърнало я в Гласът на Добруджа и Славеят на Добруджа.



Децата посрещнаха гостенката си с бурни аплодисменти, а тя им отговори с много емоционален урок за тайните на добруджанската народна песен. „Певицата трябва да е красива, обаятелна, но трябва да е и психолог - когато застане пред публиката да знае какво да им запее“, сподели именитата певица. И разказа интересни факти от своя живот.



„Големият майсторлък на певеца е да накара публиката да мисли с него и да диша с него“, довери именитата певица на децата.

Музиката е трудна и специална професия, сподели още тя.



И добави: "За мен, фолклорът действа подсъзнателно на публиката. Българският фолклор е нещо много интересно, той съдържа закодирана информация за живота. Певицата е тази, която трябва да знае как да чете тази закодирана информация и да я предава на публиката си“.

Тя им обясни каква е тайната на добруджанската песен – в Добруджа не се вика. Живеем в рая, без да го подозираме – над нас небе, а под нас – земя. Земята ражда, само да искаш да работиш, а небето ти дава всичката красота на света. В Добруджа се пее благо или както казва Верка Сидерова „кротко да ми пее, сладко да се смее“. Гласът на добруджанката трепти като лятна мараня", сподели Галя. И допълни: "Добруджанецът е философ по душа".



Училището бе огласено от песента, символ на Добруджа – „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Галина Дурмушлийска разучи с децата „Песен за гайдарчето“ - една от емблематичните за нейния репертоар песни.  Учениците пък изненадаха певицата с изпълнение на друга нейна песен, както и с неин портрет, нарисуват също от възпитаници на училището но изкуствата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама