Във всички отделения на МБАЛ - Добрич има устройства за пръстова идентификация

10:48, 31 окт 16 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 ноември болниците у нас трябва да въведат пръстови идентификатори. Това предвижда разпоредба и решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

В тази връзка в Многопрофилната болница за активно лечение са  закупени 12 устройства за всички големи болнични отделения, в които са разположени, съобщи изпълнителният директор д-р Трифон Йорданов. Закупени са нови компютърни конфигурации, които да ги обслужват. В момента всички пациенти, които постъпват за хоспитализация в болницата, се идентифицират, посочи той. Обясни обаче, че от базата данни, която създават тези устройства, не се извлича пръстов отпечатък , а част от него.

От 1 ноември няма да има пациенти, които да влизат, без да се идентифицират.

При възникване на проблеми, касата ще бъде информирана, за да направи нужната проверка. Целта е да не се допуска използването на фалшиви имена в болничните структури с цел източване на касата.

Д-р Йорданов увери, че при използването на новата система не се налага пациентите да чакат. Времето, което се губи за пръстова идентификация на всеки един здравно осигурен български гражданин, е 3-4 минути. Това е при първоначалната регистрация. Веднъж въведена идентификацията на всеки гражданин в тази система, при всяко следващо посещение в болница, отнема 10 секунди.

„Може в началото да е имало известно забавяне, тъй като и част от персонала няма необходимите умения за работа с компютърни конфигурации, но всичко е отиграно към настоящия момент и ще работим по тази система. Това е наш ангажимент по решение на НС на НЗОК и ние сме длъжни да го изпълняваме”, обясни д-р Йорданов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама