Окончателно: Р. Радев печели в област Добрич, В. Марешки е втори

19:08, 07 ное 16 / Политика 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В област Добрич ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, печели подкрепата на избирателите с 23.91 на сто от гласовете, съобщиха от Районната избирателна комисия /РИК/ след обработване на 100% от протоколите на секционните избирателни комисии.

Втори е независимият Веселин Марешки, за когото са гласували 20.90 на сто от гласоподавателите. Трета е Цецка Цачева от ГЕРБ с 16.89 на сто от вота. С 306 гласа по-малко има номинираният за държавен глава от  коалиция "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов, който получава 16.56 на сто от гласовете. За Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС, са гласували 6.89 на сто от избирателите в региона, за Трайчо Трайков от Реформаторския блок - 3.24 на сто, за кандидата на коалиция "Калфин-президент" Ивайло Калфин - 3.05 на сто.

Избирателите, които са дали гласа си за „не подкрепям никого” са 3,82, посочват от РИК. На първия въпрос от националния референдум „ Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?” с „да” са отговорили 59 052 избиратели, а с „не” – 18 817. На втория въпрос „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?” отговор „да” са дали 51 718, а „не” – 20477. На третия въпрос „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?” положително са отговорили 57094, а отрицателно – 14059.

Според председателя на Районната избирателна комисия Добромир Добрев, първият тур на изборите е преминал сравнително спокойно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама