Болницата в Добрич е „на ръба“ по отношение на кадровата обезпеченост

13:42, 08 ное 16 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По отношение на кадровата обезпеченост, болницата в Добрич се движи „на ръба“, съобщи изпълнителният й директор д-р Трифон Йорданов.

Здравното заведение спазва стандартите по различните специалности, като в по-голяма част от случаите се работи с допълнителна натовареност на персонала, като извънреден труд.

Основният проблем са специалистите по здравни грижи или медицинските сестри. Д-р Йорданов обясни, че е искал съдействието на Медицинския университет във Варна, за да се привлекат завършващи специалисти здравни грижи. Оказа се, че от випуск от около 120 медицински сестри, около 70 % напускат страната. Така дори и варненските болнични структури трудно ще бъдат задоволени откъм медицински сестри. Недостигът е 30 до 50 специалисти „здравни грижи“, което води до допълнително натоварване на персонала. „Не сме оставили отделение без сестри, без лекуващи лекари, но в един момент и физическите възможности на персонала се изчерпват“, каза директорът.

Той посочи, че кадровото обезпечаване е основен наболял проблем за болниците в страната.

„МБАЛ има назначени двама нови лекари. Едната колежка е новозавършила и е назначена в инфекциозно отделение. Имаме и нов колега в хирургично отделение. Още един колега, който беше в Германия, се завърна и от 1 ноември е на работа в хирургично отделение“, каза д-р Йорданов. Болницата е в процес на преговори за привличане на лекар онколог за Медицинска онкология – д-р Таскова, която работи в онкоболница в София.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама