40 % е ръстът на руските туристи тази година

20:06, 10 ное 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България отчита 40 % ръст на руските туристи за първите осем месеца на годината, съобщи в Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че спадът на туристите миналата година от 8 % се е дължал основно на намалението на руснаците. Тази година, при отчетен от федералната агенция за туризъм на Русия спад на руските туристи от 28 %, България регистрира 40 % ръст. 22 % е увеличението на нощувките в местата за настаняване над 10 легла, а 18 % - при местата за настаняване под 10 легла т.е. апартаменти за гости, както и посещения в собствени жилища. Тези руски туристи идват и остават няколко месеца, което са изключително големи приходи в икономиката“ – това съобщи в Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова.

 Принос има договореното споразумение летателният сезон да бъде разширен и мартърите да започнат от април до края на октомври, без да се иска предварително разрешение от националните превозвачи.

Само тази година Министерството на туризма е участвало в 40 събития на руските туроператори. За първи път от 27 години български министър направи презентация пред руската Дума да представи България като предпочитана туристическа дестинация, подчерта Ангелкова.

По думите й, 40% ръст на руски туристи в страната е изключително голямо постижение на фона на общия спад, който Русия регистрира, на фона на ниската рубла и на всички други съпътстващи проблеми.

„Продължаваме да работим за максимално допълнително облекчаване на условията за издаване на руските визи, включително и електронно издаване на визите. В момента коментираме пилотен проект в тази връзка. Визите се издават за 24 до 48 часа, което се приема изключително положително от руските туристи. Резултатите, които успяхме да постигнем на пазар Русия са едни от най-добрите, които и другите държави, които се борят за този пазар, са постигнали“, заяви още тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама