Безплатни измервания на кръвната захар се проведоха в Добрич

16:11, 14 ное 16 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатни измервания на кръвната захар се проведоха в центъра на Добрич в рамките на кампанията за борба с диабета. Тя бе организирана за втора поредна година от д-р Калоян Велков с подкрепата на Община Добрич.

В града бяха позиционирани три пункта с медицински екипи, които провеждаха безплатно измерване на стойности на кръвна глюкоза /захар/, измерване на кръвно налягане и замерване на телесно тегло, ръст, обиколка на шия и талия. Измерванията бяха извършени от медицински лица, доброволци от БЧК и фондация „Ръка за помощ“. Кампанията цели да бъде извършена профилактика на жителите на Добрич. Тя бе посветена на Световния ден за борба с диабета.

В световен мащаб от това заболяване страдат 414 милиона души. Към 2040 г. предвижданията са броят да нарасне до 640 милиона. Смята се, че всеки един от двама болни с диабет не знаят за заболяването си.

В днешно време поради забързания начин на живот, огромната доза стрес и вредните хранителни навици, както и други фактори предопределят това да говорим за захарния диабет като пандемия. В България заболелите от захарен диабет са около 970 хиляди души. Проблемът, който е на дневен ред в нашето общество е свързан с късното поставяне на диагноза, защото симптомите са нехарактерни като например загуба на телесно тегло, по – често уриниране, повишено чувство на жажда, а в много случаи те идват прекалено късно и вече са настъпили усложнения. Миналата година в Добрич са изследвани 1171 души, от които 34 новооткрити случая на захарен диабет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама