Добрич отбеляза 136 години от рождението на Й. Йовков с поднасяне на цветя

17:20, 21 ное 16 / Култура 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
136 години от рождението на Йордан Йовков бяха отбелязани в Добрич. Проявите бяха организирани от Регионалния исторически музей, със съдействието на Общината. Признателни добричлии поднесоха цветя на паметника на Певеца на Добруджа. Присъстваха кметът Йордан Йорданов, заместникът му д-р Емилия Баева, представители на културни институции, граждани. „Българската словесна нива намери своя жътвар, вечният жътвар - Йордан Йовков”, каза в словото си главният уредник на дом-паметник "Йордан Йовков" д-р Кремена Митева. Тя припомни, че се навършват 100 години от издаването на първата книга на писателя и 50 години от както е признат за един от майсторите на късия разказ.

На 23 ноември от 17.30 часа във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще бъде представена най-новата книга на Рада Въртунинска „Йордан Йовков, „Индже“ – „Кирджали“, Александър Пушкин“. На 29 ноември от 18.00 часа във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще се състои моноспектакълът на Пенчо Иванов по стихове на Генчо Златев и прозата на Пенчо Иванов „Вечният жътвар“.

В Регионална библиотека „Дора Габе“ продължава изложбата на плакати, афиши и покани под наслов „Йордан Йовков  на театрална сцена“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама