Мерки срещу африканска чума по свинете и птичи грип предприемат в Добрич

11:18, 22 ное 16 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мерки срещу недопускане разпространение на Африканска чума по свинете /АЧС/ и високопатогенна форма на Инфлуенца по птиците са набелязани на проведеното заседание на Общинска епизоотична комисия в Добрич.

 Те се налагат след като бяха констатирани огнища на болестите и повишената опасност от разпространение в страните от Европейския съюз. Участниците бяха запознати с актуалната епизоотична обстановка.

Инфлуенца по птиците е установена в Унгария, Полша, Австрия, Германия и Холандия, а Африканска чума по свинете е регистрирана в Румъния.

Приетите превантивни мерки включват осъществяване на постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните и животновъдни обекти за спазване на мерките за биосигурност.  Държавните лесничейства да контролират за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици, както и диви прасета.  Собствениците на домашни и други видове птици, отглеждани на закрито също трябва да спазват противоепидемични мерки - да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения. В птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни птици и гъски от другите видове домашни птици. Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на Общината. При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност, стопаните са длъжни да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар. Телефони за връзка: 058 602 053 - ОДБХ – Добрич; 058 604 573 - Община град Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама