Рехабилитатор и ортопедичен техник прегледаха и консултираха безплатно в Каварна

15:59, 23 ное 16 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В залата на общинската администрация в Каварна се проведоха прегледи и консултации от рехабилитатори. Инициатори са сдружение „Национален алианс за интеграция и политики за здраве и активен живот след ампутации и протезиране”, което помага на хората, преживели подобен проблем, да се върнат към нормалния си начин на живот, съобщиха от Община Каварна.

Прегледите и консултациите  са безплатни. Лекари специалист прегледаха на място, пациенти с ампутации и ги насочиха към местата, където могат да им бъдат изработени протези. Алиансът работи с Националния център за протезиране в Горна баня. Там се извършва и рехабилитация на хора с ампутирани крайници.

Съвместно с общините организираме на място прегледи и консултации, които са напълно безплатни за хората, обясни консултантът към Националния алианс за интеграция и политики за здраве Иван Иванов. Той подчерта, че приоритет имат малките населени места, тъй като там хората са ограничени в достъпа си до подобни услуги. Практиката на алианса показва , че в малките селища има и много пациенти с ампутирани крайници, които от години не са излизали от домовете си, защото са на легло и са изцяло зависими от близките си. Сред тях се срещат и самотни хора, които са още по-безпомощни.  В помощ на хора, които заради ампутация не могат да се придвижат до мястото за прегледите, се назначава  екип, който посещава домовете им и  оказва същата услуга.  Тези посещенията  се правят по предварителен списък, който се изготвя с участието на местните социални служби. До момента подобни акции, които са завършили успешно, са организирани в Симитли, Петрич, Сандански и Пловдив. Организаторите замислят отново да се проведе такава среща в Каварна за безплатни прегледи, за да  могат  да се възползват хора с всякакви ортопедични проблеми, както и със сериозни заболявания на опорно-двигателната система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама