Крупен японски инвестотир проявява интерес към Каварна

09:00, 24 ное 16 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на община Каварна Нина Ставрева проведе разговор с представители на японската корпорация Sojitz, която  е взела решение да инвестира у нас 32-35 милиона долара в проект за произдодсвто на „утаен силициев двуокис“, който намира приложение в редица отрасли като производстото на автомобилни гуми, козметика, хатрия и бои.

Основната причина за избора на България е наличието на всички необходими суровини с  много добро качество, като кварцов пясък, калцирана сода, сярна киселина, повечето в близост до нашия регион.

Основните изисквания са наличие на терен с площ 50 дка удобен достъп по пристанище, до пътища, природен газ /20 милиона куб.метра годишно, подпочвени води, еленергия и др.

Отпадните води са напълно безвредни. Температурата на водата на изхода е 30 градуса и може да се използва за оранжерийно производство.

Ползите от този проект са разкриване на 60-70 работни места, перспективи за нови инвестиции в различните области в туризма.

Корпорация Sojitz има оборот от 60 милиарда долара годишно и значителни инвестиционни проекти по целия свят, но за България това ще бъде първият.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама