Нова наредба предвижда почасово и самостоятелно обучение в детските градини в Добрич

08:16, 25 ное 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Добрич предстои да бъде приета от Общинския съвет. Нейното приемане се налага с влизането в сила на Закон за предучилищното и училищното образование, който е в сила от 1 август 2016 г. В предлагания документ се запазват основните положения, свързани с условията и реда за записване, отписване и преместване на децата от детските градини с досега действащите Правила за прием в детските градини на територията на Община град Добрич, актуализирани и в сила от март тази година.

Има и няколко нови момента. Въвеждат се целодневна, полудневна, почасова и самостоятелна форма на педагогическо взаимодействие по избор на родителя при условие и по ред, определени от държавните образователни стандарти за предучилищното образование. Почасовата организация се осъществява за отделно дете в групите за целодневна или полудневна организация, а самостоятелната – за отделно дете, при изявено желание на родител/настойник.

Учебната година в предучилищното образование започва на 15 септември и е с продължителност 12 месеца. В случай, че 15 септември е почивен ден, тя започва на първия следващ работен ден. Учебната година включва учебно и неучебно време. Учебното време е в периода от 15 септември до 31 май на следващата календарна година, неучебното - от 01 юни до 14 септември.

През периода на неучебно време, детската градина може да работи с намален капацитет на дейността си с оглед извършване на профилактика, ремонтни дейности и използване на полагаем годишен отпуск на служителите. Две седмици преди приключване на учебното време се обявява график, съгласуван с Дирекция “Хуманитарни дейности“ и утвърден със заповед на директора за работата на детската градина през неучебно време/по групи и по месеци/в рамките на наличния персонал.

При недостатъчен брой за сформиране на отделна група от деца в съответната възрастова група може да се сформира разновъзрастова група.

Срокът за подаване на заявление за прием на деца, навършващи 3 години в годината на приема за първа възрастова група, е в периода от 1 март  до 30 април на съответната календарна година. Списъкът на приетите деца се изнася на информационно табло в съответната детска градина до 5 май. От  5 май  до 15 май се извършва записване на новоприетите деца в съответното детско заведение. Незаписаните в този срок деца автоматично отпадат от списъка на приетите и губят входящия номер, с който са участвали в класирането.

Децата в общинските детски градини може да бъдат премествани в други детски градини на територията на Община град Добрич  през цялата учебна година, при наличие на свободни места.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама