Археологически открития ще представи изложба "Нов живот за храма" в Тервел

08:07, 27 ное 16 / Култура 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Археологическата изложба „Нов живот за храма” ще бъде открита на 21 декември като част от празничния Коледен афиш в Тервел. Тя ще бъде подредена в общинския музей в добруджанския град. Ще бъдат представени откритията през първия археологически сезон на базиликата в крепостта Палматис, информират от общинската администрация.

Раннохристиянска базилика от времето на император Юстиниан Велики бе открити при започналите това лято археологически разкопки под научното ръководство на професор д.и.н. Казимир Попконстантинов.

Археолозите бяха изненадани от респектиращите размери на сградата с дължина 55 метра и ширина 30 метра. В дните на откритието професор Попконстантинов коментира, че за първи път в българските земи и дори в балканския ареал християнската археология се натъква на синтрон, който е достигал голяма височина - около 2.70-3 метра. На това място в олтарната част на църквата епископът е оглавявал литургии. Експозицията ще представи богатата украса на храма, изящните капители, за които археолозите предполагат, че са произведени в работилници в Мала Азия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама