Мъж от Крушарско стана донор на сърце

19:01, 28 ное 16 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Живот бе спасен, благодарение на близките на 41-годишен мъж от Крушарско, който изпаднал в мозъчна смърт, след като е бил затиснат от дърво.

Инцидентът е станал в края на миналата седмица.

Мъжът е изпаднал в мозъчна смърт.

Със съгласието на роднините се организирахме, заедно с Агенцията по трансплантация, да подсигурим необходимото, за да може той да стане донор, обясни за Topnovini.bg изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Трифон Йорданов.

Пациентът е бил транспортиран с реанимобил до Варна, а оттам със самолет е бил откаран в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина” в София.

Там е извършена успешна трансплантация на сърцето му, съобщиха за Topnovini.bg от лечебното заведение. Реципиентът е все още в реанимация.

По думите на д-р Йорданов, мъжът е бил в задоволително физическо състояние.

Той обясни, че няма данни за насилствена смърт.

В свое интервю пред БТВ неотдавна изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев коментира, че листата от чакащи за трансплантация на сърце е 25 души, но тя е много динамична, защото непрекъснато влизат нови. "За голямо съжаление други от тази чакаща листа не могат да дочакат донорско сърце и умират. Имайте предвид, че в България около 1000 души чакат за присаждане на органи, в Европа са 87 000. 16 от тях всеки ден умират поради липса на донор”, каза още проф. Начев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама