Област Добрич - високи местни данъци и липса на инвестиции

16:01, 01 дек 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възстановяването от кризата е факт във все повече области, сред които и Добрич. Това се вижда както от данните за съвкупното производство, така и от тези за инвестициите и заетостта, сочи анализът на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие 2016".

През 2014 г. икономиката на България най-накрая успя да преодолее последствията на кризата и брутният вътрешен продукт в реално изражение надмина предкризисното си ниво. Икономиките на 9 области вече достигнаха нивата на брутния си продукт отпреди кризата. Сред тях е и Добрич. Отчита се, че тя е сред областите, които са достигнали или задминали съвкупното си производство от 2008 г.  В останалите 19 области, обаче, реалният БВП все още е по-нисък спрямо стойността си от 2008 г.  



Що се отнася до инвестициите, там процесът на възстановяване също става все по-видим на областно ниво. Област Добрич се характеризира с високи местни данъци и липса на инвестиции.

Разликите в развитието са особено отчетливи на пазара на труда. 2014 и 2015 г. бяха особено силни за създаването на нови работни места в страната. Въпреки това, осем области не успяха да се включат в този процес през 2015 г. Безработицата намаля във всички области без изключение през 2015 г., но в няколко области това се дължеше на все по-ниска икономическа активност, а не на нови работни места. В тези области част от безработните спират да търсят активно работа и напускат работната сила.

В същото време в редица области проблемът с недостига на работна ръка става все по-остър.



Негативните демографски тенденции в цялата страна също продължават да оказват натиск върху пазара на труда.

Като цяло, анализът на регионалното развитие на ИПИ показва, че през 2014-2015 г. все повече области преодоляват ефектите от кризата върху инвестициите и пазара на труда. В същото време, обаче, около 1/3 от областите страдат от дълбоки структурни проблеми, които им пречат да достигнат предкризисното си ниво на производство, заетост и инвестиционни потоци и които бързо се обезлюдяват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама