Нов спектакъл на кукления театър в Добрич среща децата с образите на Хитър Петър и Ганьо

19:25, 01 дек 16 / Култура 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Хитър Петър“ е новият спектакъл на държавния куклен театър "Дора Габе“ в Добрич. С него авторите срещат децата с двата основни характера в българския фолклор, каза пред журналисти режисьорът Веселин Бойдев. Това са Хитър Петър, който е един събирателен образ на положителните черти от българския манталитет със своята честност, остър ум, чувство за хумор. Другият герой е противоположният и е на Ганьо - един събирателен образ на всички отрицателни черти, с които не се гордеем много, но пък ги притежаваме, като горделивост, скъперничество и други. Има и Ганьовица, която е още по-тежък случай, тъй като Ганьо е мъж под чехъл. В същото време Хитър Петър също си има половина - Хитра Мара. "Надявам се децата, и не само те, да стигнат до посланието, че трябва да сме честни, искрени един към друг, коректни, да се разбираме и да не си пречим, да не правим щастие на гърба на други", каза режисьорът.



Новата постановка следва традициите на европейския куклен театър на параван, а системата на куклите - т. нар. петрушки, позволява по по-раздвижен и забавен начин да бъдат разказани историите на Хитър Петър, добави режисьорът.

Удовлетвореността от професионализма на актьорите Рени Николова, Румен Куртев и Мила Боянова и на целия екип, реализирал "Хитър Петър", изрази Веселин Бойдев. Той специално подчерта заслугите на композитора проф. Бураджиев, който е създал прекрасна музика.

Премиерата е утре от 18 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама