Ценна възрожденска икона на Свети Три светители за първи път ще бъде показана от музея в Добрич

18:09, 02 дек 16 / Култура 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ценна възрожденска икона на Свети Три светители от неизвестен зограф е реставрирана и ще може да бъде експонирана от Регионалния музей в Добрич, съобщи пред журналисти реставраторът Павлин Пенев.

Иконата изобразени Свети Василий Велики, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст. Тя е образец на възрожденското изкуство. Била е в храма в каварненското село Българево.



Досега не е била показвана пред ценителите заради тежка повреда, предизвикана вероятно от дълго тляло кандило в църквата. Реставрирана е в периода 1989-1990 година до степен, в която дупката все още е съществувала и това е създавало неудобство за експонирането й в галерийна среда.

Иконата е от орехово дърво и тежи над 20 килограма. Последната й реставрация е отнела доста време, за да бъде заличена дупката от изгаряне. Имало е и специфични проблеми, свързани с живописния слой. След реставрацията голямата дупка в дървото е отстранена.

Директорът на музея Костадин Костадинов обяви, че Регионалният исторически музей в Добрич започва програма за реставрация и консервация на иконите, които съхранява.



В ателието по реставрация тази година е даден нов живот на 10 старинни икони от фонда на Регионалния исторически музей (РИМ) в града. Те са датирани от периода 1850-1910 г. Иконите са събирани от най-различни места от Североизточна България", каза той. Някои са дарени от Гърция. Сред реставрираните икони са "Рождество Богородично", "Свети Атанасий", откупени или дарени домашни икони на Богородица.

Между 250 и 280 е общият брой на иконите, които се съхраняват в музея в Добрич. По думите на Пенев, около 30% от иконите са в доста тежко състояние и не са реставрирани въобще. Друга част от иконите са от около 20 години в експозиция, често се закачат и свалят и имат необходимост от профилактика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама