1,3 млн. лева са нужни на Община Каварна за чистота през 2017 г.

12:02, 10 дек 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 1 309 169 лева възлизат планираните разходи от Община Каварна за събиране и извозване на сметта, за поддържане на обществените територии и други дейности по чистотата през 2017 година.

Това предвижда план-сметката за планираните постъпления и разходвани средства от такса за битови отпадъци за 2017 година, която е представена за публично обсъждане.

От Община Каварна посочват, че Общинският съвет в Каварна трябва да определи годишния размер на таксата за битови отпадъци, която ще плащат собствениците и/или ползвателите/концесионерите  на недвижими имоти  разположени на територията на община Каварна през 2017  година. Таксата се определя въз основа на одобрена план-сметка, с която са определени необходимите разходи за всяка дейност. Следователно услугите, които общината предоставя имат цена, а тя се определя въз основа на разходи за различни дейности, чрез които се извършват тези услуги. Дейностите, които подлежат на оценяване, са осигуряване на съдове за съхраняване на битовите отпадъци - контейнери, кофи и други, събиране, включително разделно на битовите отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за третирането им, проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или други инсталации или съоръжения за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци, почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване.             

През 2017 г. се предвижда Община Каварна да задели най-много средства - близо 589 000 лева, по параграфа за проучване, проектиране, изграждане, експлоатация на депо. Годишният размер на такса "битови отпадъци" за жилищни имоти в различните населени места е между 1.78 и 5.48 промила. Най-ниска тя е в селата Било, Божурец, Травник, а най-висока е в село Септемврийци. За град Каварна е определена такса от 2,68 промила. За нежилищните имоти таксата е от 1,78 до 4,68 промила.

За недвижимите имоти в местността "Болата", нос Калиакра, местността "Яйлата", "Дълбока", курортните комплекси "Карвуна" и "Бялата лагуна" размерът на таксата се определя, според местонахождението им в съответното населено място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама