Новият грипен вирус “Хонконг” атакува в област Добрич

16:39, 12 дек 16 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За девет деца от Балчик е доказан новият грипен вирус тип А, Н3N2 щам “Хонконг”. По данни на Регионалната инспекция по здравеопазване, към днешна дата е уточнено с Националната референтна лаборатория по Грип и ОРЗ, че 9 от общо 15 изпратени проби са положителни на грипен вирус тип А, Н3N2, съобщават от РЗИ.

Оттам посочват, че през последните седмици в сентинелно наблюдаваните практики за първична медицинска помощ в Добрич регистрираните заболели от остри респираторни заболявания (ОРЗ) се увеличават. За периода 21-27 ноември е имало 60 заболели и отчетена заболяемост от 69,5 на 10 000 души. За периода 28 ноември – 4 декември, тя е 82 заболели, и заболяемост 94,98 на 10 000, а за периода 5-11 декември - 88 заболели и заболяемост 101,93 при средна заболяемост за страната 108,98 на десет хиляди.

Във връзка с подаден сигнал предходната седмица от директора на СУ „Хр. Ботев“ гр. Балчик за отсъстващи от учебни занятия над 30% ученици, поради остри респираторни заболявания, от екип на отдел „Противоепидемичен контрол“, дирекция „Надзор на заразните болести“ при РЗИ - Добрич е извършено епидемиологично проучване на място в учебното заведение и в амбулаториите на общопрактикуващите лекари. Констатирано е, че 31% от учениците от СУ „Хр. Ботев“ са потърсили медицинска помощ при личните лекари поради респираторни заболявания и провеждат лечение. Активно е потърсена информация и от ОУ „Кирил и Методий“ и ОУ „Антим I“ гр. Балчик. Пътуващите деца от съседни населени места се извозват с общи за трите училища от гр. Балчик автобуси.

Взети са проби за вирусологично изследване от амбулаторно прегледани пациенти в амбулаториите на общопрактикуващите лекари (ученици от трите училища) и от персонал в училището.

По данни на директорите на училищата и медицинските специалисти от здравните кабинети към тях днес в СУ „Хр. Ботев“ отсъстват 36,68% от учениците и 7 души от персонала, в ОУ „Кирил и Методий“ отсъстват 30,47%, в ОУ „Антим I“ - 16,47% от учениците.

С цел ограничаване епидемичното разпространение на инфекцията с предписания на РЗИ и заповеди на директора на Регионалната здравна инспекция до директорите на училищата временно са преустановени учебните занятия в трите учебни заведения в Балчик за периода 13 до 16 декември, включително.

Разпоредени са общи профилактични и противоепидемични мерки в детските заведения.

 

   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама