Милена Тодорова: Спортистите с увреждания са дискриминирани

11:05, 15 дек 16 / Спорт 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Като обидно параолимпийката Милена Тодорова определи това, че състезатели с увреждания са били лишени от възможността да попаднат сред ТОП 10 на най-добрите спортисти на Добрич. Защото нови правила за определяне на "Най-добрите спортисти и отбори" в Община град Добрич поставят спортистите с увреждания в отделна графа. Това, според Милена, е абсолютна дискриминация. „По никакъв начин не се даде възможност да бъде избран човек с увреждания”, споделя тя.  И посочва, че Панайот Димитров от СК Борба  „Добруджански юнак” е станал световен шампион, но Общината с нищо не го стимулира, защото той е в графата „Хора с увреждания”.

Още първият член на тези правила изключва възможността на спортист с увреждания да е сред десетте най-добри спортисти на Добрич. Той гласи:“ Чл.1 С тези правила се определят условията, реда и избора на „10-те най-добри спортиста", „3-те най-добри отбора“, „3-те млади надежди“ и номинирани „Хора с увреждания“. Според правилата, на номинации подлежат всички спортисти, състезаващи се за спортни клубове от град Добрич, но категориите за номиниране са само три, а категорията „Хора с увреждания” липсва, посочва Тодорова.

„Правилата са такива, че аз мога да гласувам за другите т.е. здравите

но те не могат да гласуват за мен, защото въобще не сме в класацията

при нас дори няма класиране“, споделя Милена. Затова тя предлага да се предвиди възможност да бъдат номинирани и хора с увреждания.

Наградният фонд за десетте най-добри спортисти е между 1000 и 150 лева, а за състезателите с увреждания са предвидени само грамоти.

Въпросът, според Милена, не е в наградите, а в признанието. Защото състезател с увреждания, независимо какъв успех е постигнал, остава в другата класация, в „трета глуха“.

„За мен тези правила са извън всякакви административни правила. А, хората с увреждания са тотално дискриминирани“, заяви параолимпийката. Тя е подала възражение срещу правилата до кмета, до председателя на ОбС и председателя на ПК Спорт и младежки дейности.

„И, щом, както твърди председателят на Постоянната комисия Младен Матеев, церемонията за награждаване на най-добрите спортисти и отбори на Добрич не бива да се разглежда като „начин на финансиране”, защо тогава не дадат на всички спортисти по една грамота, без да им дават парични награди. Ако има грамоти, да са за всички. Ако има финансово награждаване - да е за всички. Това искам аз”, споделя Милена.

Във възражението си тя посочва: „Това е подигравка с хората с увреждания. За пореден път се убеждавам, че желанието на обществото не е да ни приобщи и постави при еднакви условия с т.нар. „здрави хора”, а да ни отблъсне. С тези правила поставяте хората с увреждания да се чувстват унизени, различни, втора ръка!”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама