Читалищата все повече стават социални центрове по места

19:52, 15 дек 16 / Култура 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На годишната среша на читалищата, организирана от Регионалния експертно-консултантски център „Читалища” - Добрич, която се проведе днес, беше поставен акцент за развитието им като информационни и социални центрове, особено в селата. Присъстваха представители на 60 читалища. Те бяха активни в диалога как тази институция да дава повече „живот”  в общността.

„Знаем, че читалището вече е многофункционална институция, насочена към хората от различни възрасти, но е важно тя да е съвременна като дейност и визия. Затова поставяйте читалището на нова кота – като  стратегически двигател и партньор в местното развитие” – каза в приветствието си зам.-областният управител Сали Феим.

Управителят на Областния информационен център Геновева Друмева представи възможности читалищата да кандидатстват по подмярка 7.2  от Програмата за развитие на селските райони – 2014-2020 г. – за инвестиции в създаването и  подобряването на малка инфраструктура.  Мярката ще се отвори догодина през септември. Според Друмева, малко читалища се възползват от тази възможност, в Добричко са само 4. До 2020 г. всяко читалище може да кандидатства с различни проекти в рамките  на 1 млн.  евро общо за периода, като средствата се възстановяват на 100 процента. Става дума за реконструкция, ремонти , възможности за направа на сцени и др. Експертът от центъра Надя Живкова представи възможности за развитието на читалищата като социални центрове или предприятия.

Директорът на библиотечно-информационния комплекс към Висшето училище по мениджмънт- Добрич, Елена Юрченко представи Центъра за професионално образование на Университета по библиотекознание и информанционни технолотии и възможностите, които той предлага. Според нея, читалищата от информационни центрове все повече са натоварени и с функцията на социални цетрове по места.

От офиса на НАП - Добрич, посочиха изменения в законодателството за подаване на декларации  и др, като увериха, че процедурата се облекчава.

„Според промяна в Закона за юридическата лица с нестопанска цел от септември т.г. , читалищата също трябва да бъдат вписани в регистър, като срокът е до 2020 г., за което се подават документи” – съобщи координаторът на центъра Минчо Черкезов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама