Рибари протестираха в Балчик, искат оставката на шефа на ИАРА

18:35, 16 дек 16 25 786 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 50 собственици на риболовни кораби излязоха днес на протест в Балчик срещу репресивното отношение спрямо тях отстрана на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Те поискаха оставката на изпълнителния директор, настояха за административни промени в ръководството на държавната структура. Недоволството си изразиха членове на двете национални браншови организации „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш”.

Те решиха в понеделник – 19 декември, браншът да се събере пред ИАРА в Бургас на протестен митинг.

До протестните действия се стигна поради лошото управление в сектора, коментира председателят на сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев.

Той бе категоричен: „Не сме съгласни да бъдем квалифицирани като престъпници и крадци. Получаваме различно тълкуване на заповеди и закони, как не можем да работим в определени райони и да ловим определен вид риба. Оказва се, че това, което сме правили цял живот, сме го вършили извън закона”.

В протеста днес участваха корабособственици от Северното Черноморие, от Бяла, Несебър, Поморие. Те са единодушни, че е нужно секторът да се управлява от компетентни хора. Твърдят, че от служителите, от които недоволстват, са получили лоши сигнали на проведената този понеделник среща. Дори единият си е позволил да отправя заплахи срещу бранша, как ще спре работата, как всяко  нещо ще трябва да се отнася в съда, обясни Милев. И зяви: „За нас това е обидно. Получихме различно тълкуване на заповеди и закони. Хора, които 20 години работим в този бранш и разбираме нещата по един начин, от него получихме съвсем други отговори за това как в определени райони не можем да работим, можем да работим за определени видове риба, а други не влизали в тази заповед. Оказа се, че ние – хора, на които това ни е животът, досега сме били извън закона. За нас това е тежка некомпетентност. Тези хора за нас нямат работа в ИАРА“, категоричен е Милев. Работата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури трябва да бъде контролна дейност, а не възпираща, каквато се явява в момента, каза той и посочи за пример случай в Бяла, където се е стигнало до физическа саморазправа.

По думите му, от настоящата некомпетентност, която спира работата на риболовния сектор, са засегнати около 3-4 хиляди души, собственици на над 100 риболовни кораба над 12 метра, по-малки лодки, екипажи и преработвателна промишленост, транспорт, търговия.

Според председателя на „Черноморски изгрев“ ИАРА ограничава правото им на труд. Той даде за пример съседните Турция и Румъния, където винаги се търси вариант хората да могат да работят. Посочи, че в Гърция, която е основен пазар за рибата им, „хората работят и се прави всичко възможно, за да се осигури правото на тези хора да работят, а не да им се спира трудът“.

Браншовиците предупредиха, че на протестния митинг пред ИАРА – Бургас в понеделник ще покажат мащаба на проблема и колко много хора са засегнати. Рибарите заплашиха, че могат да прибегнат до изсипване на риба пред агенцията, запалване на дневниците и неподчинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама