Музеят в Тервел представя находките от първото археологическо лято

08:27, 22 дек 16 / Култура 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В общинския музей в Тервел бе открита изложба, която представя резултатите от първото, след 30-годишно прекъсване, археологическо лято в общината.

Местната власт, в партньорство с Регионалния исторически музей в Добрич и под ръководството на проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет, започнаха това лято археологически проучвания на крепостта Палматис (или Палмате) край с. Оногур. Първият сезон бе изключително благоприятен – бяха разкрити напълно синтрона и олтарното пространство.

Изобилие от фрагменти – от мраморни колони, капители, олтарна маса, множество глинени и каменни градежни елементи бяха открити, а част от тях, обработени от античните майстори мраморни филиграни-бяха измити и съхранени в тервелския музей. Посетителите имаха възможност да разгледат най-характерните находки от архитектурните елементи на олтарното пространство, както и богат снимков материал. Изложени бяха за първи път пред публика монети и метални елементи.

Изложбата бе открита от заместник-кмета Дияна Илиева. Лектор на събитието бе проф. Казимир Попконстантинов.  Гости бяха партньорите от музея в Добрич Костадин Костадинов и Добри Добрев. Представена бе презентация със снимки, направени от дрон, снимков материал от изследване с георадар, което показва очертанията на зидовете късноантичната базилика и графични и фото материали от сходна базилика, разкрита и реставрирана в съседна Гърция.

Благодарствена грамота бе връчена на Кадир Рамисов от с. Оногур. Неговият дом се намира непосредствено до крепостта. През годините той е намирал около 40 монети и метални предмети, които по своя воля е предал на Община Тервел, за да станат част от музейната сбирка на общината.

Община Тервел изказа благодарност на Джемалдин Ниязи – кмет на с. Балик и на Николай Атанасов – кметски наместник в с. ногур. Джемалдин Ниязи бе основен координатор за общината по време на разкопките, а Николай Атанасов се грижи за консервирания за зимния период обект.

С пожелания за много здраве и успешно следващо археологическо лято се разделиха приятелите на историята и археологията в Тервел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама