Три училища в община Добричка ще бъдат преобразувани в обединени

08:56, 29 дек 16 25 674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съгласие за преобразуването на три основни училища в обединени предстои да даде на заседанието си от 10 часа днес Общинският съвет на Община Добричка.

Всичките 13 училища в общината сега обучават ученици от първи до осми клас, информират от общинската администрация. С влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищно образование основните училища ще осигуряват образование до седми клас. За да може да изпълни задълженията си за обхващане на всички ученици до 16-годишна възраст,  се налага преобразуване на част от основните училища в обединени.

В тази връзка са проведени работни срещи с Регионалното управление по образование, директорите на училища и общинската администрация. От всички направени анализи за текущото състояние на образователната мрежа и прогнозни данни за следващата учебна година, три от училищата имат реална възможност да бъдат преобразувани в обединени. Те са ОУ „Н. Вапцаров” – Карапелит, ОУ „Добри Войников” – Победа, ОУ „П. К. Яворов” – Стефаново.

За да се внесе предложение за преобразуване на учебните заведения е необходимо решение на Общинския съвет, което се очаква да бъде взето днес.

Кметската управа е възнамерявала да преобразува още едно училище - в село Житница, в обединено. Директорът на учебното заведение обаче е изразил становище, че няма достатъчно ученици и е необходим голям финансов ресурс за ремонт на базата.

В останалите училища в общината през новата учебна година ще бъдат обучавани ученици до седми клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама